Учебниците по география в спор коя е най-дългата река в света

Български учебници в спор коя е най-дългата река в света. В помагалото по география на издателство „Просвета” пише, че най-дългата река е Нил с нейните 6 671 километра, но според издателство "Педагог  6", Амазонка е по-дълга – 7 025 километра.

Според учителите обаче в уроците на учениците трябва да фигурират еднакви факти - независимо от различните автори на учебници. „За учителите това е основният източник на информация. Дори да има нещо ново, трябваше да се съберат авторите на издателствата и да се коригират.  Ако има такива изменения, то трябва да се уеднаквят. Ако трябва ще се препечата, ако трябва ще се сложи подлистник към учебниците или притурка”, коментира учителката по география Нели Цацева.

Потърсихме за коментар и издателствата. Оттам заявиха, че фактите могат да се разминат в зависимост от това на кой изследовател са цитираните проучвания. Различните учени приемали за начало на конкретната река различни притоци.

WWF: В България вече няма живи реки

С въпроса "Коя все пак е най-дългата от всички реки" се обърнахме и към нашите учени. „Въпросът е открит, отговор няма. В продължителен период от време се откриват нови и нови факти. Според едни мнения - на перуанското географско дружество се смята, че река Амазонка е най-дългата. Да не ми се обидят учените от Африка - те може да доказват по някакъв начин, че е Нил”, коментира доц. д-р Мариян Върбанов.

Засега информацията в учебниците няма да бъде променяна, отговориха от образователното ведомство. „Не можем да пренебрегнем становищата на значими изследователи, нямаме еднозначен отговор и от страна на българските учени”, обясни просветния министър Красимир Вълчев.

До 2100 г. Хималаите могат да останат без ледници

„Този спор възниква, защото все още има различни данни и всичко идва от това коя река се приема за начален приток на река Амазонка. Дълго време се приемаше, че това е река Мараньон. С нея като начален приток Амазонка е дълга 6 400 километра. Още 1934 г. става ясно, че река Укаяли е началният приток и с нея реката е дълга 7 100 километра. Често това се забравя”, коментира Димо Падалски - преподавател по география в НПМГ

Започват спорове и през 1986г.  международна експедиция достига до изворите на река Укаяли и се доказва, че това е началният приток. „В географията принципът е, че началният приток е най-дългата река, а не най-пълноводната. Спорът е доказан. След 1 800 километра река Укаяли се влива в Мараньон и оттам започва река Амазонка. Това е доказано и смятам, че трябва да бъдем актуални”, коментира още Падалски. Според него именно поради тази причина верният отговор е река Амазонка.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си