Той взе участие в кръгла маса на тема: „Управление на миграционната политика в контекста на изборите за Европейски парламент“

България изпълнява своя ангажимент по охрана на външните граници на Европейския съюз. Това заяви председателят на парламентарната Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов, предаде репортер на БГНЕС.

Цветанов взе участие в кръгла маса на тема: „Управление на миграционната политика в контекста на изборите за Европейски парламент“, чийто домакин и българският парламент.

В изказването си той отбеляза, че темата за миграцията е била сред приоритетите на Българското председателство на Съвета на Европа и отчете като добър знак, че на кръглата маса присъстват посланиците на настоящото председателско трио – Австрия, Румъния, Финландия. „Това показва много ясен ангажимент на всички държави, които продължават да фокусират вниманието върху политиката, свързана с миграционния въпрос“, смята Цветанов.

Според него България добре изпълнява своя ангажимент по охрана на външните граници на Европейския съюз, което се доказва с осигуреното национално финансиране за изграждането на възпиращото съоръжение на българо-турската граница, но страната ни оценява и целевата помощ от ЕК в размер на 160 млн. евро. „В рамките на тези три години ние успяхме да усвояваме тези средства, да надградим нашия капацитет“, отчете Цветанов.

Той допълни още, че добрият диалог на най-високо политическо ниво между България и Турция дава възможност на страната ни да отчита почти нулев миграционен натиск през последните две години. „Но имаме притеснение, че с идването на по-топлите месеци метеорологичните условия ще позволят засилване на миграционния поток, който вече се забелязва като увеличен в Гърция, с над 30%. Най-притеснителното е, че в момента в Турция има около 200 хил. афганистанци“, каза още Цветанов и подчерта, че това прави ангажиментът на югоизточната ни съседка още по-отговорен. 

Преди кръглата маса, Цветан Цветанов се срещна с генералния директор на Международния център за развитие на миграционни политики Михаел Шпинделегер. По време на работната среща Цветанов подчерта, че България се справя отлично с охраната на външната граница на Европейския съюз. По думите му в момента не може да става дума за миграционен натиск, тъй като вследствие на отличната работа на правителството на Бойко Борисов – натискът е сведен до нулеви стойности. „Ето защо Европейската комисия отпусна 160 млн. евро на България – за да подсилим вече съществуващото защитно съоръжение по границата с Турция и да се надгради неговият капацитет“, отбеляза председателят на ПГ на ГЕБР. Според него България е изпълнила абсолютно всички критерии за членство в Шенген и мястото на страна ни е в шенгенското пространство.

Цветан Цветанов и Михаел Шпинделегер със задоволство отчетоха, че споразумението за бежанците между ЕС и Турция се изпълнява, като оцениха високо тласъкът, който срещата между ЕС и Турция във Варна по инициатива на премиера Борисов даде на този процес и го препотвърди.

Председателят на ПГ на ГЕРБ и генералният директор на Международния център за развитие на миграционни политики обсъдиха и Българското и Австрийското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. „Изключително сме удовлетворени, че основният приоритет на България - осигуряването на европейска перспектива на страните от Западните Балкани, остана водещ и по време на австрийското председателство. Европейска принадлежност на тези държави ще ограничи влиянието на трети страни върху тях, което значително ще допринесе за гарантирането на мира в Европа“, коментира Цветанов.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.