Прокуратурата образува досъдебно производство за причиняване на лека телесна повреда

Oсвободиха от ареста възпитателя, удрял с юмруци дете със специални образователни потребности.

Прокуратурата образува досъдебно производство за причиняване на лека телесна повреда. Имало ли е опит инцидентът в ловешкото училище да бъде прикрит?

Сцената на насилие е от 8 март. Две момичета влизат в конфликт. Възпитател прави опит да ги разтърве, но с юмруци.

"До последно Барбара си беше в афектирано състояние. Държеше за косата Франческа и колегата се опитваше да ги раздели. Аз през това време, в интерес на истината, не съм му видял действията, защото държах другото момче", каза възпитателят Мирослав Димчев.

Димчев е единият от двамата възпитатели, присъствали в класната стая по време на сблъсъка между Барбара и Франческа.

Шокираща агресия в училище в Ловеч, арестуваха възпитател

Удряната от възпитателя седмокласничка е в това училище от две години. Детето е със специални образователни потребности.

Родителите на съученичката й Франческа твърдят, че Барбара е нападнала детето им.

"Аз съм плътно зад учителя. Детето ми е било влачено за косата с минута. Учителят е нямал изход от самата ситуация", заяви майката на Франческа - Лидия Стоянова.

Дали възпитателят е имал друг изход? Прокуратурата вече започна проверка. Директорката на училището твърди, че в деня на инцидента никой не й е докладвал за случилото се. Категорично отрича случаят да е прикриван.

"Децата са разтървани в рамките на 3-4 минути, но никой не ми е докладвал", каза директорът на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий”- Ловеч - Валя Тодорова.

По два часа седмично с Барбара е работил ресурсен учител.

"Тя е с нарушени училищни умения. Колегите непрекъснато имат проблеми с нея", заяви ресурсният учител Мая Кандева.

Родителите на другото момиче от клипа ще търсят правата си в съда, а седмокласникът, заснел видеото също ще бъде разпитван.

У нас децата със специални образователни потребности са близо 18 хиляди. Специалистите, които могат да работят с тях обаче, са в пъти по-малко. По данни на Министерството на образованието ресурсните учители са едва 1600. Общият брой на педагогическите кадри, сред които има логопеди и психолози, е 4864.

В същото време дори да има едно дете със специални образователни потребности, училището или детската градина е длъжно да му подсигури специалист, който да работи с него.

 Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.