Стачки с призиви за действия имаше в над 100 страни

Ученически стачки с призиви за действия за справяне с климатичните промени се проведоха в повече от 1600 града в над 100 страни. Шведската тийнейджърка - екоактивистка Грета Тунберг, вдъхновила протестите в цял свят, беше номинирана от трима политици от норвежката опозиция за тазгодишната Нобелова награда за мир.

Коя всъщност е Грета? В Twitter описва себе си като „16-годишна еко активистка с Аспергер”. Синдромът от аутистичния спектър създава трудности в общуването, но за каузата си, Грета успява да пребори и това. И увлича след себе си своите връстници – първо в Швеция.

По-старите поколения също реагират на думите й. Грета се срещна лично с председателя на Европейската Комисия – Жан Клод Юнкер. И беше специален гост на форума в Давос. 

Сред феновете на Грета е и Ларс Халтбрекен – екоактивист и депутат от норвежкия парламент. Макар да не я познава лично, той и друг негов колега издигат кандидатурата на Грета за Нобелова награда. 

"Това, което тя прави – да увлича младите за каузата и да оказва натиск върху световните правителства, е невероятно! Мисля, че тя заслужава Нобеловата награда за мир.Бих искал да кажа на Грета и на всички нейни връстници по света – продължавайте все така", каза той.

 

СНИМКИ ОТ СТАЧКИТЕ ПО СВЕТА ВИЖТЕ ТУК

Номинираха ученичка за Нобелова награда


От август 2018 г. Тунберг излиза всяка седмица пред парламента в Стокхолм на протест, който се разрасна и вдъхнови многолюдни ученически демонстрации с настояване за глобални действия срещу климатичните промени под лозунга #FridaysForFuture ("Петъци за бъдещето").

Хиляди британски ученици на протест срещу климатичните промени (СНИМКИ)

В Twitter Грета написа, че за нея тази номинация е чест и тя е много благодарна.  "1659 места в 105 страни. Утре свикваме ученическа стачка за нашето бъдеще и ще продължим да правим това толкова дълго, колкото е необходимо. Възрастните са добре дошли да се включат. Да се обединим зад науката".

Участниците в стачките пуснаха стотици видеа в социалната мрежа, за да покажат мащаба на протеста. 

Във Франция 209 протеста подкрепиха инициативата на Грета, в Германия - 195,  в Италия - 178, в САЩ - 158, в Швеция - 123 и 107 във Великобритания.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Един от плакатите на протестиращите ученици в Стокхолм гласи: "Не можеш да подкупиш климата", декориран с монети и банкнота от 20 крони.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Малко преди започването на протестите в петък Тунберг съобщи и последните данни за мащабите на стачката в Twitter: "Според последни данни: 2052 места в 123 страни от всички континенти, включително Антарктида. Въпросът е: Какво ще правите на 15 март 2019 г.?"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Екоактивиската  даде също интервюта по телевизията и радиото и каза, че е "много развълнувана" на този ден. "Те дори не се заемат решаване с проблема, не знам какво правят, но само губят време", каза Тунберг пред журналисти за срещите си с водещи политици на събития като Международния икономически форум в Давос, Швейцария. 

 

Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Трябва да започнат с това да назовават нещата със истинските им имена, необходимо е това да стане. Колко емисии трябва да се намалят?" добави екоактивистката.

Попитана дали възрастните също трябва да стачкуват, тя отговори: "От тях зависи, ако искат децата им да имат бъдеще".

За глобалните протести Тунберг каза: "Движение и преди е съществувало. Само показах как да направиш така, че гласът ти да бъде чут".

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.