Съболезнования към жертвите изразиха световните лидери

Светът осъди остро смъртоносното нападение в Крайстчърч. В специална позиция българското мюфтийство нарече "неприемливи и дълбоко укорими актовете на насилие, насочени срещу невинни хора". "Политическата и медийна пропаганда основана на омраза и расизъм провокира насилие срещу определени хора", подчертават от мюфтийството. 

Терористът от Нова Зеландия е бил в България през 2018 г. (ОБЗОР)

Съболезнования към жертвите изразиха и световните лидери. 

Сръбският външен министър Ивица Дачич заклейми действията на стрелеца, след като стана ясно, че Брентън Тарънт е ходил и в Сърбия.

Дачич: Терористът от Нова Зеландия няма нищо общо със Сърбия

„Искам да подчертая, че Сърбия няма нищо общо. Не сме искали никой да отмъщава за сръбски жертви никъде по света. Заклеймяваме подобна употреба на името ни. Това нанася вреди на Сърбия и сръбските интереси и ние ще се борим срещу него, ще арестуваме всеки, за когото имаме подозрения, че изповяда терористични идеи”, каза той.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш поиска спешни мерки срещу ислямофобията, а в Турция хиляди излязоха по улиците на големите градове в знак на протест срещу атаките.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът Ердоган беше категоричен:  „Решително осъждам атаката срещу мюсюлмани в Нова Зеландия по време на петъчната молитва. Тази атака увеличава ислямофобията, която е окуражавана от дълго време и преминава линията на нападение, за да се превърне в клане”.

Изявление направи и германският канцлер Ангела Меркел.

„Това е коварна атака срещу молещи се хора в техния дом за молитва. Това е атака срещу мюсюлманите. Това е атака срещу демокрацията в Нова Зеландия и срещу толерантното общество”, каза канцлерът.

Американският държавен секретар Майк Помпео също изрази съболезнования на семействата на жертвите. „Съединените щати заклеймяват това престъпление от омраза. Ние сме солидарни с правителството и народа на Нова Зеландия в този час на мрак и сме готови да окажем всякаква помощ”, каза той.

Заради нападението в Нова Зеландия, мерките за сигурност около джамиите в Ню Йорк и Лондон бяха затегнати драстично.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.