През четирите месеца на протести бяха ранени 1500 членове на силите на реда и 2200 протестиращи

Франция се готви днес за пореден протест на движението на "жълтите жилетки", зародило се преди четири месеца, но отслабващо в последните няколко съботи, съобщи БТА. От началото на протестите загинаха 11 души, основно в инциденти при пътни блокади на протестиращите. През четирите месеца на протести бяха ранени 1500 членове на силите на реда и 2200 протестиращи.

"Жълти жилетки" блокираха мост над Сена, водещ до Айфеловата кула

Осемнайсетата събота на протести съвпада с края на първия етап от големия национален дебат, подет преди два месеца от френския президент Еманюел Макрон в опит да успокои гнева на сънародниците си. През двата месеца от първия етап от този дебат, Макрон обиколи Франция и събра много предложения на гражданите за реформи. Сега управляващите ще трябва да ги обсъдят и да вземат решения по тях.

ООН критикува Франция за полицейско насилие

Правителството определи националния дебат като успех и като невиждан епизод в историята на френската демокрация. Дебатът протече в над 10 000 населени места, а сайтът му регистрира 1,4 милиона предложения. През двата месеца на дебата бяха обсъдени теми като образование, здравеопазване, култура, тоест дебатът се разпростря отвъд първоначално предложените теми като данъчна политика, покупателна способност, пенсии и екологичен преход. Част от френската политическа класа и много представители на "жълтите жилетки" критикуват обаче дебата и го наричат "маскарад", отбелязва агенцията.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

 
  1. Получавайте най-важното от деня в пощата си

    Имейл адрес