Групата недоволни граждани протестираше срещу климатичните промени

Протестиращи от движението на "жълтите жилетки" блокираха моста Йена над река Сена в Париж, който води към Айфеловата кула, съобщава БТА. Две групи демонстранти седнаха на пътното платно и спряха двупосочното автомобилно движение. Пред журналисти представителката на протестиращите Леони Коен каза, че акцията е в знак на протест срещу това, че Парижкият договор за климата не се прилага и се е превърнал в незначителна хартийка. Тя подчерта, че екологичното състояние на планетата се влошава с всеки изминал ден и изхвърляните в атмосферата парникови газове не намаляват. 

ООН критикува Франция за полицейско насилие

В петък вечерта група демонстранти от "жълтите жилетки" се опитаха да подготвят терена близо до Айфеловата кула за тридневната седяща стачка. Те искаха да разпънат палатки, но силите на реда се появиха и временно ги конфискуваха.

В 17-ата събота на протести на "жълтите жилетки" в Париж са планирани три шествия и един митинг. Маршът във френската столица започна от Триумфалната арка и трябва да приключи в Люксембургските градини, където заседава Сената. Начело на шествието застанаха жени, които призоваха за равни права на нежния пол само ден след 8-и март - Международния ден на жените.

За опазването на реда във френската столица се грижат много жандармеристи и полицаи. Под засилена охрана са президентството и сградата на правителството. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.