Средствата са за строеж и рехабилитация на пътища, гранични контролно-пропускателни пунктове, ремонт на училища и здравни заведения, саниране на жилищни сгради, мерки за защита от наводнения и други

„Повече от 5 млрд. евро се инвестират през периода 2014-2020 г. в България от Оперативна програма „Региони в растеж“, Програмата за развитие на селските райони и няколко програми за европейско териториално сътрудничество за развитие на българските региони. Средствата са за строеж и рехабилитация на пътища, гранични контролно-пропускателни пунктове, ремонт на училища и здравни заведения, саниране на жилищни сгради, мерки за защита от наводнения, развитие на стопанства и предприятия, обновяване на градската среда и селата, насърчаване на туризма и други”.Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова при участието си в Четвъртата министерска среща в рамките на Комитета по политиката за регионално развитие на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие в Атина, Гърция, съобщиха от МРРБ.

Над 25 млн. лв. се инвестират в Перник по ОП „Региони в растеж“ (СНИМКИ)

Пред участниците във форума на тема „Мегатенденциите: да изградим по-добро бъдеще за регионите, градовете и селските райони“ министърът обърна внимание, че през последното десетилетие България получи ценен опит при управлението на политики, което помогна националната регионална политика да придобие ново измерение. Тя коментира, че Министерството на регионалното развитие и благоустройството работи активно за развитието на регионалната политика и за справянето с предизвикателствата, пред които българските градове и региони са изправени.

ГЕРБ: Няма забавяне в реализирането на проекта за модернизация на Е 79

„Глобалните мегатенденции като дигитализацията, демографските промени, изменението на климата, недостигът на ресурси, урбанизацията, миграцията, сигурността влияят непрекъснато върху нашите общества и икономики, като трансформират начина, по който хората живеят и работят. Тези водещи тенденции не следва да се възприемат като заплаха, точно обратното, те разкриват нови възможности за развитие пред нашите икономики”, посочи Петя Аврамова.

Изграждат магистрала между Видин и Монтана

Тя отбеляза, че технологиите, иновациите и дигитализацията могат да бъдат допълнителен стимул за създаване на икономически растеж и приобщаване, като трябва да се създават повече практически модели и адекватни механизми, които бързо да адаптират системите на управление на централно и местно ниво към новите тенденции.

Регионалният министър подчерта, че осигуряването на технологичен трансфер и дигитализация и намаляването на различията са сред основните приоритети на България, но създаването на цифрови умения и изграждането на необходимата инфраструктура остават едни от най-големите предизвикателства. Същевременно цифровата трансформация разполага с голям потенциал за създаване на нови работни места, повишаване на производителността и конкурентоспособността на предприятията. Създаването на съвременни политики за решаване на социалните, технологичните и екологични проблеми са основното предизвикателство пред изграждането и управлението на интелигентните градове и селските райони.

Регионалният министър: Над 80% от средствата по ОП „Региони в растеж” са договорени

Министър Аврамова коментира, че са необходими конкретни и прагматични действия, които да доведат до промяна в нагласите, подхода и стъпките към изпълнение на политиките за приобщаване на регионите и кохезията, за да се постигне устойчиво регионално развитие. „Икономическият растеж, технологичният подем и иновациите следва да са неразделна част от изпълнението на отделните политики и да предопределят тяхната посока. Съвременните модели и инструменти за управление на политиките следва да бъдат съобразени с бързо разрастващите се технологии и иновации, за да могат да им отговорят адекватно и навременно”, отбеляза още тя.

„България работи усилено за присъединяването си към ОИСР. Тя изказа благодарност към представителите на организацията за сътрудничеството в процеса на повишаване на капацитета на Управляващия орган на регионалната програма във връзка с ефективното структуриране и управление на Европейските структурни и инвестиционни фондове в програмния период след 2020 година”, допълни министърът на регионалното развитие и благоустройството. Петя Аврамова съобщи, че на 1 март Народното събрание ратифицира споразумението за сътрудничество между МРРБ и ОИСР за преглед на многостепенното управление, което ще спомогне за укрепване на капацитета на под-националните структури на регионално ниво.

Аврамова: Работим за балансирано развитие на регионите

България е в преговорен процес за членство в Организацията заедно с Бразилия. Страната ни е с много добри перспективи за членство в краткосрочен план, стана ясно на заседанието, с оглед изпълняваните проекти и ангажимент от правителството. Като резултат от министерската среща беше приета декларация, включваща мерки за осигуряване на по-добро бъдеще за регионите, градовете и селските райони. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

 

 


 

  1. Получавайте най-важното от деня в пощата си

    Имейл адрес