След 1945 г. в най-хубавите жилища у нас живееше червената буржоазия, коментира по-рано днес премиерът

Премиерът Бойко Борисов изрази съжаление, че теми като тази за апартамента на Цветан Цветанов изпращат на заден план всичко добро, което ГЕРБ прави. 

"Тъжно ми е и ми е гадно, че в ден като вчерашния, в който дадохме над 31 милиона за великденски надбавки за пенсионерите, се говореше по такава тема. Говорих с Цветанов по телефона. Ще говоря още веднъж с тях, но не ми е приятна тази тема. Ще изчакам кратко време, прокуратурата и КПКОНПИ да се произнесат. Трябва да подкрепя и колегите от ГЕРБ, защото те ми казват - "Ти режеш глави и гониш, а другите лидери подкрепят дори виновните. И това, че другите са маскари, нас не ни засяга. Свикнали сме на всякакви корупционни схеми, въпросът е ГЕРБ прави ли така? 

"Уверявам ви, че много внимателно ще проследя тези сделки. Винаги в ГЕРБ сме взимали верните решения. Това, че другите са маскари, нас не ни оправдава. Въпросът е морален, а не само дали сделките са законни или не. Всичко това е много добре планирано и Цветанов трябва да си направи изводите откъде дойде тази атака и по това време", заяви Борисов.

"След 1945 г. в най-хубавите жилища в България живееше червената буржоазия". Това каза премиерът по-рано днес Бойко Борисов в Брюксел, по време на официалното откриване на изложбеното пространство „Атанас Буров“ в Европейския парламент, съобщава Агенция „Фокус“.

СНИМКИ ОТ ОТКРИВАНЕТО ВИЖТЕ ТУК

„В момента се намираме не само в Европейския парламент, не само сме гости на г-н Таяни, а и това пространство се казва „Атанас Буров“ – първият български държавник, политик, който има в този парламент. За съжаление, разделението в България продължава, защото виждате, че тези, които наложиха геноцида срещу българския народ и ги изтребиха цялата интелигенция през 1944-1945 г. по лагерите в Белене, Скравена, Ловеч и къде ли не, ги няма и днес. Сиреч, никой не иска да се помирява. Точно обратното. Техните деца напъват да дойдат като троянски коне в Европейския парламент и към ден днешен. Няма да си разваляме повече настроението с тях, защото действително имаме възможност една историческа несправедливост да бъде не само изтрита, а и да ѝ се даде дължимото“, заяви Борисов. 

Откриха изложбено пространство „Атанас Буров“ в Европарламента (ВИДЕО+СНИМКИ)

По думите му Атанас Буров пръв е прозрял и е казал много ясно, че бъдещето на България е Европа и е "бил личен приятел с посланика на Съветския съюз, защото е знаел, че нашето геостратегическо място е такова, че и с великата сила Русия не трябва да се караме, а да бъдем в добри прагматични отношения". „Но нашата пъпна връв трябва да бъде Европа – така, както е към ден днешен. Питайте, когато управляваше БСП, защото тя не се е отказала от името и историята си, какво значи страх, истински страх. Какво значи да дойдат и да ти вземат къща и всичко, което имаш и да те изгонят, безпардонно, с Народен съд? Кога забравихме всичко това? Сочат Буров, че бил буржоа. А те какви са били след 1945 г.? Кои бяха най-хубавите жилища в България? Кой живееше на „Позитано“, „Оборище“, кв. „Лозенец“, „Изток“? Кой? Родителите на сегашните права за демокрацията. Докато на нас в село Банкя ни казваха: „английски не трябва да се учи, това е буржоазна работа“. И че „Мерцедес“ не е хубав, защото му е кофти двигателят“, каза още Бойко Борисов.  

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.