Вижте историята на Жасмина, преборила хиперфагията

Жасмина на 27 г. е успяла да пребори хиперфагията – болестта на преяждането заради стрес. Днес тя се явява на държавния шампионат по силов трибой. „Някои хора ги избива на алкохол, друг на наркотици, мен ме избива на храна и то много храна - аз съм 155 см е огромен проблем и всеки килограм ми личи”, казва Жасмина.

Хиперфагията е едно от по-малко известните хранителни разстройства след булимия невроза и анорексия невроза. Представлява сериозно хранително нарушение, дефинирано като неконтролируемо, неустоимо системно преяждане, което в повечето случаи не е провокирано от глад. Хората, страдащи от хиперфагия, поглъщат безконтролно огромно количество храна, често до степен на тежък дискомфорт и стомашно-чревни болки. Преяждането се превръща в отдушник. Страдащият се опитва да компенсира натрупаното психическо напрежени, да запълни празнината и да “нахрани” емоциите си - с преяждане.

Лекар: Хранете се бавно и умерено, ставайте леко гладни от масата (ВИДЕО)

Жасмина ту е преяждала, ту е гладувала. Пробвала е какви ли не диети. Спортувала е, но без резултати. „Не знаех точно как да се храня, мислех си, че като ям мед, пълнозърнести храни, висококалорични храни, които се водят за полезни, хем ям добри храни, хем напълнявам и се чудех какво се случва”, споделя Жасмина.

У нас за разлика от САЩ статистика на болните няма. Психолозите, които помагат на момичето, ѝ казват, че причината била „пословичната култура на българина все да е на маса”. „За 2 месеца, когато беше най-сериозната ми криза, качих 11 кг. Развих гастрит, имах възпаление на коленете”, споделя тя.

Учените откриха причината за лакомията

Във фитнеса обаче, тя среща треньора си Влади - спортен човек и лекар-ортопед. Заедно двамата успяват да преборят „демоните” на Жасмина. Сега напук на дисковата херния и лекарската забрана да вдига тежести - вдига 110 кг мъртва тяга, а тежи само 52кг. Тя казва, че е признала, че има проблем, когато е решила да участва в състезанието по силов трибой, което тя описва като „да превъртиш играта”.

„Тя е малка, голяма машинка. Това стана с много сериозни тренировки и много дисциплина от нейна страна. Изумява ме как човек с нейните габарити може да вдига такива големи килограми”, казва за Жасмина нейният треньор.

Каква е причината да преяждаме?

„За момента успях да преборя себе си и се чувствам по-уверена от всякога”, споделя Жасмина. Тя призова хората, които имат съмнения за подобни проблеми да проучат въпроса, да си вярват повече, да потърсят помощ и да не се страхуват да говорят.

Целия разговор със Жасмина вижте във видето

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.