Кое кара мозъкът да "поощрява" тялото да яде повече?

Употребата на продукти, съдържащи едновременно и мазнини, и въглехидрати, извежда мозъка от обичайното му състояние и го принуждава да "поощрява" тялото да яде повече, отколкото ако храната се състои само от мазнини или само от въглехидрати.

СЛЕД ВЕЛИКДЕНСКОТО ПРЕЯЖДАНЕ: Как да влезем бързо във форма?

Откритието е на учени от Йейлския университет. Сканирайки работата на мозъка в реално време те определиха защо много хора страдат от затлъстяване и продължават да ядат дори когато вече не изпитват глад.

Как да влезем във форма след празниците?

В експеримента са взели участие 206 доброволци, които е трябвало да изберат любимите си хранителни продукти от 39 възможни. Всички участници са били изследвани с ядрено-магнитен резонанс, пише БТА.

ПРЕЯЖДАНЕ И ПРЕПИВАНЕ: Колко хора стигнаха до болниците по празниците?

Резултатите са показали, че продуктите с мазнини и с въглехидрати оказват по-силно въздействие върху мозъка даже ако даденият човек харесва подобно "смесено" ястие по-малко от други.

По думите на учените въздействието, което мозъкът оказва на тялото при употреба на храни, съдържащи едновременно и мазнини, и въглехидрати, не трябва да се нарича удоволствие. Това е по-скоро подсъзнателен сигнал.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.