Колкото ни е по-вкусно, толкова по-малко заситени се чувстваме

Германски учени от Института за изследване на метаболизма „Макс Планк“ обясниха причината за лакомията. Резултатите показват, че колкото ни е по-вкусно, толкова по-малко заситени се чувстваме, предаде БГНЕС.

Експертите са провели експеримент, по време на който 12 доброволци са били разделени на две групи. Едните са получили сладък млечен шейк, а другите безвкусна смес, след което всички участници са подложени на магнитен резонанс и позитронно-емисионна томография.

Експертите забелязали, че първата група пиела напитката с удоволствие, но не усещала засищане, а втората група се ограничила до две чаши.

Кои са най-здравословните храни по света?

Според учените освобождаването на допамин се появява два пъти - при дъвчене и при попадане на храната в стомаха. Изследователите заключават, че за участниците, които са пили сладък коктейл, първото освобождаване на елемента е потиснало следващото, което е довело до увеличаване на интервала между двете фази. Това от своя страна е притъпило усещането за засищане.

Според експертите, прекъсването в освобождаването на хормоните може да предизвика преяждане и затлъстяване. Учените съветват да ограничим порциите вкусна, но не особено питателна храна. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.