Едно министерско и едно заместник-министерско кресло се овакантиха

Две оставки във кабинета. Едно министерско и едно заместник-министерско кресло се овакантиха. Четири дни след избухването на скандала с евтините апартаменти на висши кадри на ГЕРБ и само ден след като премиерът се закани да накаже всеки, който си е превишил правата, правосъдният министър Цецка Цачева се раздели с поста си. Празно остава и мястото на заместник-спортния министър Ваня Колева.

Цецка Цачева рано сутринта в събота в кабинета на премиера Борисов е обяснила как и при какви условия е сключила сделка за купуване на апартамент в сграда на „Артекс” и е предложила да депозира оставката си. Час по-късно стана ясно, че премиерът я е приел. Цачева обяви още, че не би могла да изпълнява функциите на правосъден министър, докато текат проверките на прокуратурата и антикорупционната комисия. До приемането на оставката е в отпуска.

Втората оставка, тази на зам.-министърът на спорта Ваня Колева, вече е по настояване на премиера Борисов. Колева се оказа, че е закупила апартамент отново от „Артекс” в сградата, в която и нейният кум Цветан Цветанов се е сдобил с апартамент.

Цачева: Не съм взела решението за оставка под натиск (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Във времето назад съм доказала, че мога да нося отговорност. Поех отговорността за загубата на президентските избори лично, еднолично”, заяви министърът на правосъдието в оставка Цецка Цачева. Така тя мотивира своето решение да подаде оставка. „Не желая по никакъв начин името ми да тежи на премиера Борисов в тази предизборна кампания”, каза още тя.

Натиск за оставката й от страна на премиера нямало. Решението й било лично, а премиерът просто го споделил. „Това, което той ми каза днес е, че подкрепя моето предложение аз да подам оставка”, коментира Цачева.

Премиерът Бойко Борисов прие оставката на Цецка Цачева

А само преди ден премиерът заяви, че е готов да накаже всеки, който си е превишил правата. „Ние нашите последствия ще си ги понесем. Дали ще е петно, дали ще е белег, тази партия съм я създал, за да се бори с корупцията на комунистите вече столетие”, заяви Бойко Борисов.

Имотната сделката на Цачева е от юли миналата година. Тогава тя купува апартамент, гараж и таванско помещение в "груб строеж" с обща площ 233 квадратни метра. След като от неправителствената организация "Антикорупционен фонд" обявиха, че е закупила жилище на цена малко над 590 евро на квадратен метър, пред NOVA Цачева заяви, че цената е по-висока от обявената в публичното пространство. И днес потвърди: „Не съм в никакви връзки с фирмата – продавач, нито пък може да се говори за злоупотреба с власт”. Потвърждението на думите й трябва да даде проверката на антикорупционната комисия и на прокуратурата, която Цачева сама поиска.

Заместник-министърът на спорта Ваня Колева също подаде оставка

Другата оставка, тази на зам.-министъра на спорта, Ваня Колева е пак заради имот. Тя напуска кабинета, но по настояване на премиера Борисов. Апартаментът в луксозната сграда на „Артекс” купува с банков кредит, по думите й без преференции и на пазарна цена. Според изнесените данни от сайта „Свободна Европа” обаче цената на квадратен метър била в пъти по-ниска от пазарната. Днес тя не отговаряше на телефона си. А преди ден заяви пред NOVA, че имала сантимент към сградата.

„Защото за първи път видях фирма, която е проявила отношение към старобългарския. Беше използвала кирилицата, за да напише „тук живеят добри хора, когато правим добро ще се случва добро”. Това ме привлече в сградата”, коментира зам.-министър на спорта в оставка Ваня Колева.

Започва пълна проверка на спорните имоти на властта (ОБЗОР)

Очаква се оставката на министър Цачева да бъде гласувана от депутатите в пленарната зала през следващата седмица.

Реакциите не закъсняха. Първи коментари направиха партньорите на властта - ВМРО и „Атака”. Те подкрепиха решението Цачева да подаде оставка. Нямали претенции кой ще заеме поста й, било решение на ГЕРБ. В изнасянето на данните за имотните сделки на властта, виждали предизборна атака с цел сриване на доверието на избирателите. 

Марешки: Оставката на Цачева е добър повод за по-голям ремонт на кабинета

За Патриотите решението на Цачева било едно – морален акт. „За мен това е морален акт, тъй като тече проверка, вие знаете. Но най-вероятно нещата там са законово точни”, заяви председателят на „Атака” Волен Сидеров.

„Първо, ако някой по незаконен начин е придобил нещо било апартамент, било някаква собственост, по незаконен начин, използвайки служебното си положение – да, разбира се, трябва да се подаде оставка”, каза вицепремиерът Красимир Каракачанов.

Каракачанов: Оставката на Цачева няма да е проблем за стабилността на правителството

„Много пъти съм казвал, включително и на моите колеги, партньори в тройната коалиция – не се самозабравяйте, властта не е тояга, а е отговорност, но какво да правиш – човек се изкушава”, коментира Волен Сидеров. Според Сидеров щяло да има разговори както с министрите със скъпи имоти, така обаче и с Цветанов. „Той обикновено действа така, защото по този начин показва, че на обвиненията се отговаря с оставка. С морален акт и това прави чест. Моите очаквания са, че и там ще има някакви промени, но все пак това е работа на партия ГЕРБ”, каза още Сидеров.

Реакция имаше и от Дондуков 2. Този път от вицепрезидентът Илияна Йотова. „Оставката е един индивидуален акт, надявам се, че г-жа Цачева разбира какво прави. Дали ще има други оставки, ще видим, въпросът са аргументите, които ще защитят политическа партия ГЕРБ. И мнозинството и министър – председателят”, заяви Илияна Йотова.

Йотова: Оставката на Цачева е индивидуален акт

И още реакции от парламентарните партии. Лидерът на ВОЛЯ Веселин Марешки излезе с писмена позиция. В нея се казва, че „оставката на правосъдния министър е добър повод за премиера Борисов да направи по-голям ремонт на кабинета”.

В изнесените данни за имотните сделки на властта, вицепремиерът Каракачанов видя предизборна атака. „Нещо, което се е случило преди една година – и се вади точно преди местните избори, мен леко това винаги ми прилича на една предизборна акция”, казва Каракачанов. Откъде идвала предизборната офанзива обаче щяло да стане ясно скоро.

Цецка Цачева беше министър на правосъдието почти две години. Тя положи клетва пред Парламента заедно с цялото трето правителство на премиера Бойко Борисов - на 4-ти май 2017-та. Преди този пост Цачева беше депутат, два пъти председател на Народното събрание и кандидат-президент.

Цецка Цачева е депутат в 41-вия, 42-рия и 43-тия Парламент. Била е член на БКП до '89-та година и не го крие. Първата жена председател на Народното събрание и то два пъти.

За аплодисменти Цачева се готвеше и на последните избори за президент. А премиерът я представи като част от семейството на народа. Политическата енергия на Цачева обаче не стигна за президент, но стигна за министър на правосъдието.

По нейно време беше назначен новия Висш съдебен съвет. Надзиратели протестираха заради ниски заплати, а затворници искаха по-добри условия в килиите. След скандали и вето на президента се прие антикорупционният закон. Парламентът спореше кой да ръководи борбата с корупцията и дали да се подкрепи Истанбулската конвенция. Домашното насилие стана престъпление, Търговският регистър се срина, а Агенцията по вписванията получи бонуси заради работата по възстановяването му.

Отвъд съдебната система, Парламента и апартамента, Цецка Цачева е позната сред колегите си и с чувство за хумор. Отдадено на партията.

Дали заедно с ГЕРБ или без партията продължава професионалният път на Цецка Цачева, в събота след оставката не стана ясно.

Междувременно, „Артекс” излезе с нова позиция за имота на Цветан Цветанов.

„Сделката е законна и стандартна” се казва във Facebook страницата на фирмата.

През юни 2016-та дружеството е прехвърлило на втория в ГЕРБ и съпругата му нов апартамент и  гараж.  В замяна Цветанови са прехвърлили на „Артекс”  два апартамента, с два подземни гаража и 100 000 лева, като заменените апартаменти били на еднакво престижни улици, при това - ремонтирани и обзаведени.

„Артекс” за имота на Цветанов: Сделката е законна и стандартна

Според позицията не било коректно твърдението, че Цветанов е придобил луксозния апартамент на цена 342 852 лева. Това била данъчната оценка на имота.

„Артекс” ще съди всички лица и организации, които са уронили репутация на дружеството, се казва още в позицията.

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.