В изложбата бяха показани древни сечива и уникални артефакти

В Националния исторически музей бе открита изложбата „Съкровищата на Земята“. За първи бяха представени изящни артефакти и връзката между природното и културно наследство.
 
В изложбата бяха показани древни сечива и уникални артефакти, заедно с  природни кристали на скъпоценни камъни и минерални суровини, използвани от човек от най-дълбока древност. Тя включва над 125 броя минерални образци - най-впечатляващите от постоянната експозиция и непоказвани до момента експонати от фондовете на НМ „Земята и хората“.
 
Снимка: Олег Попов, NOVA
 

Посетителите имат възможност да видят едни от първите метални сечива от Дуранкулак, изработени от самородна мед. Централно разположена в залата беше Архиепископска митра (корона) от Охрид, изработена във Венеция, в началото на XVIII век. Уникалната нефритена плочка за колан, открита през 2017 г. от директора на НИМ, доц. д-р Бони Петрунова при разкопки на нос Калиакра заема заслужено място в изложбата. Красивият художествен предмет от бял нефрит, датиран от XIV век, най-вероятно изработен в Китай по време на династията Юан, е използван като катарама в униформата на воини монголи.

 

В изложбата са представени и най-голямото късче злато от България, от района на Етрополе, и самородното злато от река Огоста, доказателство за богатството на българските земи. Злато, което е послужило за изработване на уникални изделия още преди 6000 г.

Снимка: Олег Попов, NOVA
 

Сред експонатите от НИМ посетителите могат да видят иконата от Охрид „Дванадесетте господски празници“ от ХІІ век и втора половина на ХІV век и Мощехранилницата на Св. Матрона от началото на XVII век.

 
Изложбата „Съкровищата на Земята“ представя още кварц от Бразилия, образуван в течение на милиони години в огромни кухини на земните недра, както и природни и обработени образци от диамант, изумруд, гранат, рубин, топаз, аквамарин, цитрин, опушен кварц, аметист, турмалин, нефрит, родонит, тюркоаз, и др. Сред акцентите бяха находки от знаменити находища от цял свят - Мозамбик, Пакистан, Зимбабве, Шри Ланка, Армения, Русия, Украйна и др.
Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.