Изложбата можем да видим до края на март в Националната библиотека

Красотата на българката във фотоизложба. Млад фотограф снима момичета, облечени в народни носии на фона на знакови исторически, културни и природни забележителности. Целта е да покаже младите и горди българки с мисия да запазят традициите.

Талантливият фотограф от Габрово - Радослав Първанов избира 50 различни кътчета на страната ни и 22 момичета с отношение към културното ни наследство, традициите и фолклора, които да бъдат негови модели.

Дипломат в носия: Какво казва протоколът?

"Колкото са красиви местата, толкова много красиви български има. И така започнах да снимам много момичета. Несъвършени като образ, не са професионални модели, но пък съвършени като дух, излъчване, като гордост", каза фотографът Радослав Първанов.

Скок във времето на съвременната жена, снимана в носии на 2 века. Повдигане на националното ни самочувствие и реклама на страната ни в чужбина. Това са част от посланията на фотографа.

Защо новата посланичка на България в Индия встъпи в длъжност в народна носия?

"България е с най-богатия фолклор на планетата. Носията съдържа 60 процента от образа на жената. Вътре е нейното семейно положение, материалното благосъстояние, всичко, което е въплътила, когато е шила шевицата. Това е тяхната втора кожа, стават едно цяло", добави Първанов.

Изложбата можем да видим до края на март в Националната библиотека.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.