На 26 март 1913 г. Българската армия превзема Одринската крепост

Отбелязваме 106-ата годишнина от Одринската епопея. На 26 март 1913 г. (13 март стар стил) Българската армия превзема Одринската крепост по време на Балканската война (1912-1913 г.), с което донася свободата на тракийските българи.

"Няма битка, която да си струва цената на кръвта! Пазете мира, защото войната е смърт, а мирът – изцеление". Това каза председателят на Народното събрание Цвета Караянчева на поклонението по повод 106 години от превземането на Одринската крепост по време на Балканската война и отбелязването на Деня на Тракия във Варна. 

СНИМКИ ОТ ЧЕСТВАНИЯТА ВЪВ ВАРНА ВИЖТЕ ТУК

"Докато се събираме и сближаваме, докато грешим и си прощаваме, ще пребъде народът български и неговата национална памет, дето ни огън я гори, ни ятаган я сече", допълни тя.

Караянчева и народни представители присъстваха на заупокойна молитва и военен ритуал и поднесоха венци и цветя пред Арката на Осми приморски пехотен полк.

"Днес е паметен ден, в който свеждаме глави в знак на почит и признателност пред храбростта и саможертвата на българския войник, овладял с щурм непревземаемата Одринска крепост", отбеляза още в словото си Цвета Караянчева. Тя посочи, че българската армия е удивила света и се е окичила с непомръкваща бойна слава в името на националния идеал за освобождение и обединение на разпокъсаното ни отечество. 

СНИМКИ ОТ ЧЕСТВАНИЯТА В СОФИЯ ВИЖТЕ ТУК

Освен във Варна, чествания имаше и в София, Стара Загора, Пазарджик, Бургас, Кърджали. В столицата бяха поднесени цветя пред Паметника на Екзарх Антим І, а преди това бе отслужена заупокойна молитва в храма „Свети Николай Софийски - Нови”. Имаше и честване-поклонение при Мемориала на Одринци.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.