Красимир Първанов вече няма да е зам.-министър на енергетиката

Още един собственик на евтин апартамент с оставка. Заместник-министърът на енергетиката Красимир Първанов напуска поста си, след като стана ясно, че си е купил жилище за 616 евро на квадратен метър. Политическата съдба на заместник-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов засега остава неясна, но се появиха различни сценарии. Самата фирма „Артекс” се оказа обект на няколко проверки - както от данъчните, така и от антикорупционния орган.

През годините името на Красимир Първанов е замесвано в два енергийни скандала. От 2017 г. той е част от правителството „Борисов”. Днес подаде оставка от поста зам.-министър на енергетиката. На практика, това е петото лице във властта от обкръжението на Борисов, което е замесено в аферата с евтините апартаменти, и третата подадена оставка. В ранния следобед премиерът Бойко Борисов прие неговата оставка.

Красимир Първанов подаде оставка като зам.-министър на енергетиката

„Нещата преминаха границата на позволеното. Аз днес взех своето решение да напусна кабинета и да подам своята оставка като зам.-министър на енергетиката на Република България. Никой не ми се е обаждал и никой не ми е искал оставката. Аз изразявам своето несъгласие по начина, по който се жертваха качествени политици. Не считам, че заслужавам по такъв начин някой да се гаври с името ми. Скандалът беше много целенасочен. По мои убеждения, той няма да приключи днес или утре. Тази кампания е организирана и е ясно, че тя иска да разклати кабинета. Тя иска да покаже на обществото какви хора се занимават с политика. Това, което се видя, е, че „политик” е лоша дума. Аз смятам, че политиците са достойни хора. Не виждам никаква вина за покупка на такова жилище на „груб строеж”, каза за NOVA Красимир Първанов.

Сега на практика въпросът е какво предстои оттук нататък. Към момента равносметката е три подадени оставки, едната – поискана лично от премиера Борисов. Неясен остава казусът Цветан Цветанов. Развитието на неговия случай се бави вече дни наред, защото той е на работно посещение в САЩ.

И съпругата на председателя на ВКС с евтин апартамент

Вече се заговори, че съдбата на втория в ГЕРБ била решена предварително. От партията обаче отричат. „Не е имало съвещание, събиране на ИК на ПП ГЕРБ”, заяви председателят на правната комисия Данаил Кирилов.

„Ние сме единна партия, единни сме. До момента няма разделение между нас. Очакваме да видим какво ще се случи утре на Изпълнителна комисия”, заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

Според част от сценариите, които се тиражират, е възможно Цветан Цветанов да освободи ръководното място на парламентарната група, но да продължи да се занимава с изборната кампания като заместник-председател на партията.

Партньорите в управлението видяха потенциален проблем с излизането му от парламента. „Факт е, че благодарение на него се осъществява кворумът в момента. Без него ще бъде много по-трудно, не съм сигурен, че ще има друга фигура от големия коалиционен партньор, така добре да комуникира с всички политически сили”, заяви  Емил Димитров-Ревизоро.

Борисов освободи двамата зам.-министри с евтини апартаменти

Кворумът обаче ще остане основна задача за парламента и през следващите седмици. Опозицията категорично заяви, че няма да влязат дори и за гласуването на депозираните оставки. „Единият си отива, Борисов реже едната глава и моделът продължава. Борисов каза, че е създал партията си, за да събори корупцията. Е, след 10 години управление корупцията му пребори партията му”, заяви Корнелия Нинова от БСП.

След оставката на Цецка Цачева засега остава неясно кой ще бъде новият правосъден министър „По отношение на преговори за Министерство на правосъдието - разговори с мен не са провеждани”, каза Данаил Кирилов.

А от НФСБ коментираха смяната на заместник-министъра Красимир Първанов така: „Един зам.-министър от 100 е наша квота и има проблем - добре. Ще намерим един нов и готово. Щом са тези цените, да си носи отговорността”, заяви Емил Димитров.

Оставката на Първанов вече е приета от премиера.

Днес от пресцентъра на ГЕРБ разпространиха информация за работното посещение на Цветан Цветанов. Неяснотите обаче остават. Опитът показва, че в такива ситуации премиерът Бойко Борисов иска проблемът да се реши бързо. Утре Цветанов се прибира в България. Очаква се и премиерът да свика ръководството на партията.

Междувременно, антикорупционната комисия си даде един месец, за да приключи проверките на всички политици, които в последните дни се оказаха собственици на апартаменти от фирма „Артекс”, купени на цени под пазарните. Комисията ще включи в проверката и новия случай със сделката на Красимир Първанов.

Обещават да проверят също така всички разрешителни и сделки на фирма „Артекс” за 3 или 4 години назад. Ще се обърне внимание и на небостъргача „Златен век” в Лозенец, заради строежа на който се твърди, че са правени промени в закона. 20 дни е срокът даден от прокуратурата.

„Искаме да разровим докрай всичко, за да установим кои лица са пазарували от „Артекс” и на какви цени. Искаме всички разрешителни на фирма „Артекс” за години назад, проверяваме и небостъргача”, заяви председателят на КПКОНПИ Пламен Георгиев.

Съпругата на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов – Елисавета, също има луксозен апартамент в блок на "Артекс", съобщава сайтът "Правен свят". От справка в Имотния регистър става ясно, че две години преди брака си с Панов, фирмата на Елисавета – „Ганева 2000", е придобила право на строеж на апартамент от 172 кв.м. и два гаража в квартал "Изгрев". От нотариалния акт, с който NOVA разполага, става ясно, че цената на апартамента е 81 000 евро или около 400 евро на квадрат. Към онзи момент имотът е преди получаване на Акт 14, а плащането е уговорено на два транша. Потърсихме Елисавета Панова и Лозан Панов за коментар, но те не отговориха на телефонните обаждания.

Пред "Капитал" Панова казва, че всички сделки са проверявани многократно и собствениците на „Артекс” - семейство Мирянови, са им кумове, но те се запознали с Лозан Панов две седмици преди да сключат брак.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.