Строителният контрол връща топката на главния архитект на София

ДНСК връща топката на главния архитект на София по случая със сградата „Златен век” на строителната фирма „Артекс”. Шефът на националния строителен контрол заключи – сградата е законна, а дали строителното разрешително е действащо, трябва да каже Софийският административен съд.

В сагата „Златен век” освен ДНСК, главен архитект и инвеститор вече е намесен и съдът. Проверката на строителния контрол трябваше да разясни има ли сградата действащо разрешение за строеж, или не. И важи ли поправката в Закона за устройство на територията със задна дата, или не. Отговор на нито един от тези въпроси обаче няма. Защото сега ДНСК се позовава на решение на Върховния административен съд по друг случай от преди години, според което всяка нова заповед на главния архитект автоматично удължавала разрешението за строеж.

Небостъргачът "Златен век" - с изтекло разрешително за строеж?

Сградата била законна, защото имало строителни книжа. А дали можело да се строи, не стана ясно. Според началника на агенцията за строителен контрол Иван Несторов обаче може да се окаже, че лично главният архитект е подновил разрешителното за строеж.„ВАС се е произнесъл, с всяко допълване на разрешението за строеж се удължава и срокът за разрешението за строеж.  Последното допълване е от август 2018 г. Това е заповед на арх. Здравко Здравков”,  коментира той.

Само ден по-рано главният архитект на София заяви друго. През август 2018 издал заповед за изменения, но не бил подновявал разрешително.„Със заповеди по 154 не се удължава или рестартира разрешение за строеж, те имат единствено и само касателство към съществени изменения към инвестиционния проект”, обясни Здравко Здравков.

На хартия разрешителното изтича през ноември 2017 г. Ако архитект Здравков го е подновил през  август 2018, оказва се, че има 7 месеца, в които строежът се е движел без за институциите е без да е ясно на базата на какви документи. Според ДНСК разрешително има, с какъв срок обаче не казаха, защото в момента по случая работел Софийският административен съд.„В момента по искане на сдружение „Лозенец” е записано, че той иска САС да се произнесе за бездействието, че до този момент не са спрели незаконния строеж на сградата. Нека да изчакаме решението на САС”, допълни Несторов.

„Делото не е срещу разрешението за строеж, делото е срещу ДНСК, които една година и половина бездействат, отказват да ни отговорят и ние искаме от тях да се произнесат и те сега ни казват, че няма да се произнесат, докато не ги осъдим”, заяви Воислав Тодоров от Инициативен комитет „Лозенец”

Произнесоха се обаче за други нарушения. Арх. Мирянова се оказала в конфликт на интереси. Била и проектант, и строител, и строителен контрол. „Т. е. Тя контролира себе си. До този момент са сменили три надзорни фирми. Ще издадем заповед за частично спиране на строежа”, обясни Петър Духлински, експерт в ДНСК.

За нерегламентирания самоконтрол „Артекс” ще трябва да плати глоба между 30 и 150 хиляди лева. Имало нарушения и по самото строителство на сградата, заради които частично ще бъде спряна работата там. От пресцентъра на Столична община потвърдиха, че всички издадени заповеди касаят единствено промени в одобрените инвестиционни проекти и нямат отношение към подновяване на срокове на действащо разрешение за строеж.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.