В апартамента се укривали терористи след атентатите в Париж през 2015г.

Френски съд осъди на четири години затвор мъж, дал под наем апартамент на терористи, укривали се след атентатите в Париж през ноември 2015 г., при които бяха убити 130 човека, предаде БТА.

Джавад Бендауд беше признат за виновен от Парижкия апелативен съд в укриване на издирвани терористи, заяви прокуратурата. Той твърди, че не знаел, че тримата човека, които наели апартамента му в парижкото предградие "Сен-Дени" на 15 ноември, са били издирвани за нападенията, извършени два дни преди това. Двама въоръжени мъже и тяхна съучастничка бяха убити, след като полицията щурмува апартамента на 18 ноември. При избухналата престрелка един от заподозрените се взриви.

Задържаният във Франция не е подготвял атентат в България

Бендауд беше оправдан при първоначален процес миналата година, но прокуратурата обжалва решението. Това е първото дело във Франция за атентатите от 13 ноември - най-тежките във френската история, за които отговорност пое групировката "Ислямска държава". Салах Абдеслам, който е заподозрян като единствения оцелял нападател, се намира в ареста в очакване да бъде съден. Той вече е осъден на 20 години затвор в Белгия за опит за убийство заради престрелка с полицията през 2016 г., дни преди да бъде заловен.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.