За първи път в предизборната кампания дискусията Русия или Запада отсъстваше

Ключов вот и в Украйна. Страната избира нов президент. Сред претендентите за поста са настоящият президент Петро Порошенко, бившият премиер Юлия Тимошенко и телевизионният комик Владимир Зеленский.

Ден на размисъл преди президентските избори в Украйна

В Източна Украйна, където правителството  в Киев се бори с подкрепяни от Русия сепаратисти, бойкотират изборите.

След атаката на прорурските сепаратисти през пролетта на 2014 г. село Семьоновка, недалеч от Славянск,  е почти напълно разрушено училището в селото.

„Всичко стана изведнъж. Прибрах се вкъщи в 4 часа и в 5 получих обаждане, че в училището има сепаратисти. Обадих се на кмета, назначен от проруските бунтовници, с молба да напуснат училището, но той просто отговори, че това е почти края на учебната година и няма нужда да напускат”, разказва Сергей Борисенко - директор на училище в Семьоновка.

Сергей Борисенко все още е директор на 1-во училище в Семьоновка. Сега то е възстановено и има дори повече ученици, отколкото преди събитията през 2014 г.

„Аз съм шастлив баща, имам 113 пораснали деца и 37 в детската градина”, заявява Борисенко.

Но всички ученици помнят събитията от тогава, а мечтите им са напълно променени.

„Има една ученичка- Юлия, която преди искаше да стане трактористка, а сега вече иска да стане учителка. Много деца в това училище, въпреки че са шумни и се забавляват, сега вече искат да станат учители”, разказва Борисенко.

През 2014 г. Славянск е под обсада в продължение на 3 месеца от април до юли. Следите от военните действия вече са неизменна част от ежедневието на хората.

Сега хората в Източна Украйна се надяват само на мир, независимо каква ще е цената и кой ще постигне този мир.

Комик влиза в изборната битка за президент в Украйна

Телевизия „Донбас” в Славянск отразява предимно проблемите на хората на фронтовата линия. Дария Литовченко е едва на 26, но вече има опит като журналист, който отразява гореща точка.

„Сигурността е основен проблем за хората, които живея на фронтовата линия. Всеки ден има обстрел, има съобщения за ранени. За хората в горещата зона това е най-важният въпрос, а в централната част на Украйна икономиката е най-важният проблем, който бъдещият президент трябва да реши”, обяснява Дария Литовченко - журналист от „Донбас”.

Казва, че водещ кандидат в районите до фронтовата линия е олигархът Юрий Бойко - представител на „Опозиционна платформа - За живот”. Бойко е четвърти в битката за президентското кресло и е считан за най-проруския кандидат.

„Юрий Бойко е свързван с Виктор Медведчук, който е председател на Политическия съвет на „Опозиционна платформа - За живот" и той е кръстник на децата на Владимир Путин и е в директен контакт с руския президент. Ето защо хората вярват, че така лесно могат да започнат преговори между украинското правителство и руския президент и те ще регулират конфликта, газовите проблеми”, коментира Дария Литовченко.

Източна Украйна остава пронизана от куршуми след 5 години на конфликт между украинската армия и проруските сепаратисти. Около 13 000 са жертвите, една четвърт от тях цивилни, сочат данните на мисията на ООН в Украйна.

Сергей Пятница е координатор на Кризисния център в Северодонецк.

„Ситуацията на фронтовата линия е стабилна, разбира се няма мир, но няма и ескалация. Вероятно това може да се очаква по време на вота и след изборите е трудно да се каже какво ще стане, всичко зависи кой ще отиде на втори тур, кой ще спечели вота”, коментира Сергей Пятница.

Според него причината проруски кандидат да печели подкрепа в близост до фронтовата линия е проста - хората искат мир.

„Но това не е в полза на Украйна - резултатът би бил капитулация. Регионът е тясно свързан с Русия, хората имат роднини от другата страна на граница, имаха работа там, икономическите връзки бяха много силни, индустрията и икономиката бяха много свързани с Русия. Но стъпка по стъпка тези връзки са прекъснати”, обяснява Пятница.

На юг град Мариупол е едва на 7 километра от фронтовата линия. Там в края на миналата година беше обявено военно положение, след първия открит сблъсък между руски и украински сили в района на Керченския проток между Черно и Азовско море.

„Военното положение, разбира се, се отрази на целия живот в Донецка и Луганска област, но университетът работеше както нормално и не сме отменяли занятията”, коментира проф. Константин Балабанов - ректор на Мариуполски университет.

Според Кремъл военното положение беше въведено, за да повлияе на изборите за президент в Украйна

Новата звезда на украинската политическа сцена е комикът Владимир Зеленский, който оспорва статуквото.

Президентът на Украйна уволни свой приближен заради корупция

Настоящият президент Петро Порошенко устремено води страната към ЕС и НАТО, но не успя да се пребори с корупцията.

Юлия Тимошенко се прочу с русата си плитка в миналото, но изгубила вече харизмата си на лидер от Оранжевата революция от 2005 г.

Това е изборът пред украинците. Очакванията се на балотаж да отидат Зеленский и Порошенко, но всичко зависи от избирателната активност в днешния ден.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.