Всеки може да направи хубав кадър, казва Димитър Караниколов

Димитър Караниколов е архитект, любител фотограф и „професионален приключенец". Създава интересни, нестандартни кадри от необичайни гледни точки. Където и да ходи, носи със себе си малък дрон. Пътува интензивно - Исландия, Камбоджа, Мианмар, Мексико и други страни. „Това е бягство от рутината и стандартните неща. Ходя и щракам като вървя без да гледам - като експеримент - с фотоапарата или телефона и тези кадри са по-интересни от режисираните”, споделя той.

Фотография помага на семейство в нужда

Много му допада перспективата на кадрите, правени от въздуха. Споделя, че заради интензивното правене на снимки е чупил не един дрон. ”Чупил съм 4-5. В Мианмар ми свалиха дрона с анти-дрон пушка, имат колекция от дронове, включително и моя”, разказва Димитър, чийто фотографски почерк няма как да бъде сбъркан.

Живял е няколко години в Лондон, но се завръща в София. Случвало му се е да публикува снимка в социалните мрежи на НДК и хора да го питат откъде е снимката заради „различната гледна точка”. За него най-важното било кадърът да разказва интересна история

„Понякога ми се е случвало да правя най-хубавите кадри с телефона си. Хората се плашат, когато им изкараш голям обектив, те замръзват. Заедно сме винаги в движение и винаги на лов за кадри”, споделя той.

Български фотограф с престижна международна награда

Пътуванията му постоянно го зареждат с вдъхновение, но и му носят премеждия. „Обикалях в Перу, имах над 50 000 кадъра, но останах само с 1, защото в последния ден ми откраднаха фотоапарата с картата с всичко. Единственият ми кадър с мобилен телефон”, разказва Димитър. Същият този кадър изглежда по нищо не отстъпва на професионалните обективи.

Според него не е толкова сложно да направиш хубава снимка, когато си на хубаво място и с прилична техника. Според него всеки човек може да направи много добър кадър.

Цялата история, както и снимките на Димитър, вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.