"Няма логика от толкова пари за самолети, ако наземният състав не е подготвен", заяви премиерът

До месец страната ни ще има военновъздушно училище. Това обявиха в Долна Митрополия  премиерът и министърът на отбраната на среща с курсанти от факултет "Авиационен"  на Националния военен университет. Понастоящем бившето военновъздушно училище в Долна Митрополия е само военен факултет, от който годишно излизат по 9 обучени военни пилоти. Идеята на правителството е до месец да се изготви план, който да получи акредитация от Министерството на отбраната и за парада на 6 май - празника на Българската армия - факултетът да получи статут на военно училище.   

„Още през далечната 2002 г. се обединяват военните училища, броят им намалява. Бил съм няколко пъти във Военноморското училище във Варна – там има страхотни хора, преподаватели, курсанти, зали, технологии и е на печалба, защото обучава много гърци“, заяви премиерът.

Той посочи, че до 25 април Министерският съвет трябва да излезе с решение за възстановяване на Военновъздушното училище в Долна Митрополия и решението да бъде гласувано веднага в парламента. „И до 6 май да можем да кажем, че сме възстановили Военновъздушното училище", допълни Борисов.

„Цивилните университети се разраснаха до 50. Тази година ще се дадат милиарди за военновъздушните сили. Няма логика от толкова пари за самолети, ако наземният състав, хората не са подготвени за тях. Това е една много сложна професия, в която всяка грешка се наказва фатално. Един хеликоптер е 50 млн. лв., а един самолет е 100 млн. лв. Поставяме човешкия живот на първо място”. Това заяви премиерът Бойко Борисов пред факултета "Авиационен" към Националния военен университет след пристигането си във военно-въздушната учебна база "Георги Бенковски" в Долна Митрополия.

Той бе посрещнат на летището с военни почести, съобщава БТА. Изпълнен бе и националният химн. Борисов е придружаван от министъра на отбраната Красимир Каракачанов. Предстои им среща с личния състав на базата и факултета. 

Пред журналисти министърът на отбраната Красимир Каракачанов посочи, че вече са отпуснати средства за частичен ремонт и възстановяване на най-необходимата част от инфраструктурата на ВВВУ „Георги Бенковски“. Има още перспективи за неговото развитие, една от които е изграждане на център за обучение на пилоти, с подкрепата на чужди компании. След модернизирането на техниката на ВВС имаме твърдото намерение ремонтът и поддръжката да се извършват поне частично в България, в завода в Пловдив, а ВВВУ да предоставя високо подготвени, професионални, добре обучени кадри за българската авиация.

„Това, което сме поискали в последните две години, се случи, тъй като министър-председателят, министърът на финансите и моите колеги имат ясното разбиране за необходимостта от модернизация на въоръжените сили, за купуване на нова техника и квалификация и подготовка на личен състав“, каза министърът на отбраната и благодари на колегите си в правителството за разбирането, предаде БГНЕС. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.