Тя беше транспортирана със самолет "Спартан" от Велико Търново до София

С опасност за живота е курсантката от военния университет във Велико Търново, която се простреля с автомат в четвъртък, съобщи началникът на ВМА бригаден генерал професор д-р Венцислав Мутафчийски. Тя се обучава във факултет "Общовойскови" на НВУ "Васил Левски" от август 2017 г. и е младши сержант. 

СНИМКИ ОТ ТРАНСПОРТИРАНЕТО НА ПОСТРАДАЛАТА ВИЖТЕ ТУК

Фаталният изстрел е произведен в 19.36 в четвъртък. Според военното министерство 20-годишната курсантка се е самопростреляла при почистване на зачисления й автомат "Калашников". Младата жена е откарана в критично състояние в областната болница във Велико Търново, където е претърпяла петчасова спешна операция.

„Имаше два и половина литра кръв в белия дроб. Имаше опасност за живота”, каза началникът на ОАРИЛ в МОБАЛ – В.Търново д-р Сибила Маринова.

Тази сутрин курсантката беше транспортирана във Военномедицинска академия в София с военен самолет „Спартан”. Лекарите продължават да се борят за живота й. „В момента е в стабилно състояние с добри показатели на жизнените функции на механична вентилация е”, коментира проф. Евелина Одисеева от ВМА.

„Горната част на белия дроб е абсолютно деструктирана”, обясни проф. д-р Венцислав Мутафчийски - директор на Военномедицинска академия.

Военна прокуратура и военна полиция, вече разследват инцидента. Експерти обаче обясняват, че основно правило при почистване на оръжието е то да не е заредено.

Курсантка от Националния военен университет се е простреляла

„Първото, което трябва да направим е да махнем пълнителя от оръжието, да спуснем предпазителя да проверим за наличие на боеприпас или патрон в цевта, поглеждаме в цевта, спускаме и извършваме контролен изстрел в безопасна посока. Забранено е да се гледа през цевта. Това е недопустимо. По принцип се счита, че оръжие – непроверено – се счита заредено”, каза Дончо Гинев – собственик на оръжеен магазин.

Защо автоматът на 20-годишната курсантка е бил зареден ще отговори разследването.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.