При нужда армията има готовност да изпрати до 3 хил. военнослужещи на границата

"Няма непосредствена опасност от мигрантска вълна за България. При нужда армията има готовност да изпрати до 3 хил. военнослужещи на границата". Това написа във Facebook вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

Повод за коментара му са притесненията около лагера „Диавата“ в Гърция край границата с Македония.

Мигрантите от лагера край Солун започнаха да се изнасят

"Във връзка със зачестилите коментари, че има напрежение свързано с мигрантите в Гърция,  през последните 4 дни сме в непрекъснат контакт с премиера Бойко Борисов и министъра на вътрешните работи Младен Маринов. Няма място за притеснение. Има рутинни планове за съвместни действия на МВР и МО, ако напрежението в Гърция ескалира и се наложи България да реагира превантивно, или при настъпила кризисна ситуация. Следим обстановката. До момента няма опасност за България", заявява Каракачанов.

Засилиха контрола по границите с Турция и Гърция

"Въпреки всичко, за да има допълнителна гаранция на националната сигурност на страната ни, утре рано сутринта, заедно с началника на генералния щаб на армията ген. Боцев, ще докладваме на министър–председателя на Р. България Бойко Борисов, че Българската армия има готовност, при нужда, да изпрати на границата 3 хил. военнослужещи с необходимите единици транспортна техника и спомагателни съоръжения, в помощ на силите на реда, за възпиране на евентуални групи от нелегални мигранти", заявява Каракачанов.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.