Нов срив в захранването с електричество засегна големи части от страната

Нов срив в захранването с електричество засегна големи части от Венецуела, включително и столицата Каракас. Много хора прекараха наистина „на тъмно“ нощта срещу сряда, съобщи БГНЕС.

Мадуро уволни министъра на енергетиката

Недостигът на електричество – най-голямото в рамките на една седмица – се наблюдава в голяма част от столицата, както и в значителни територии в 18 от 23-те щата във Венецуела. На 31 март венецуелското правителство обяви драконовски мерки, за да се опита да преодолее гигантските прекъсвания на електрозахранването, които парализираха страната от началото на март,  и предизвика нови протести.

Правителството обяви режим на тока за 30 дни, спиране на занятията в училищата и намаляване на работния ден. „Одобрих 30-дневен план", по време на който ще има режим на тока в опит да се рационализира производството, преносът, разпределението и потреблението, като се обърне специално внимание на осигуряването на водоснабдяване", обяви по националната телевизия президентът Николас Мадуро, заобиколен от министрите си и висшето командване на въоръжените сили.

Режим на тока се въвежда във Венецуела

„Прекъсванията на тока се дължат на "терористични атаки" като част от "електрическата война, която се развихри, за да дестабилизира страната", отправи обвинения той. Именно тези саботажи, според него, засягали водноелектрическата централа Гури, която доставя на Венецуела 80% от електричеството.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.