Прокуратурата в Габрово обвини тримата задържани за побоя

Засилено полицейско присъствие в Габрово след размириците снощи. Протестиращи се опитаха да нахлуят в следствената служба, след което потрошиха пет къщи, обитавани от роми.

Недоволството на местните продължи четири часа и премина през улиците на града. Причината – побой над служител в супермаркет, извършен преди дни. Тримата му нападатели бяха арестувани, след това освободени, но след напрежението в града, вчера отново се озоваха зад решетките. 

„Нощта премина нормално. Допълнително бяха дислоцирани достатъчно на брой сили от Дирекция „Жандармерия” и специализирани полицейски сили от София, които да гарантират сигурността и обществения ред на територията на Габрово. Те ще останат в града, докато е необходимо. Искам да призова гражданите към мир, спокойствие и разум, тъй като всяко едно ескалиране на напрежението може да доведе до нежелателни последствия”. Това коментира старши комисар Тодор Гребенаров, зам.-директор на главна дирекция "Национална полиция" (ГДНП) в ефира на NOVA.

"Както знаете, този протест беше нерегламентиран. Основният призив беше в социалните мрежи. Събра се голяма група от хора, ситуацията ескалира. Колегите бяха взели необходимите мерки, но никой не е очаквал да се получи такава ескалация на напрежение", каза още Гребенаров. 

Напрежение и протести заради бой в магазин в Габрово (ВИДЕО+СНИМКИ)

Правителство изпрати в вицепремиера Томислав Дончев спешно в Габрово.

„Има време да се прави анализ на ситуацията. Първостепенният приоритет е да се върне редът и спокойствието. Има достатъчно полицейски сили и жандармерия, които да се погрижат за това. Не бива да съдим за ситуацията в обичайните лицемерни категории. Една от причините за избухване на обществено напрежение е начинът, по който се коментират интеграционните политики до момента. Самото усещане, че някой има малко по-особени права, че някой има възможност да не спазва законите, е една от причините да се стигне дотук. Аз не мога да толерирам никакви форми на насилие, независимо от кого се упражнява”, заяви Дончев.

СНИМКИ ОТ ПРОТЕСТА В ГАБРОВО ВИЖТЕ ТУК

„От година и половина съм в града. Не съм местен жител. Дойдох в Габрово, защото тук наистина е страхотно място, много се работи, хората са уникални. Няма как да толерирам нещо, което води до насилие. Благодарен съм на хората, които ни подкрепиха. Посланието ми е, че ние искаме да работим мирно, спокойно и не искаме да се всява етническо напрежение. Мисля, че всички хора са с равни права и трябва да има решения по мирен път”, каза пострадалият от побоя Венцислав Иванов.

Още по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.