Адекватната мярка според съда е гаранция - 1000 лева

Пускат под гаранция собственичката на ротвайлерите, които нападнаха три деца.

Съдът счете, че има доказателства, че е извършила престъплението - не е положила достъчно грижи и те са причинили средна телесна повреда - обезобразяване на долни крайници на три деца.

Шишманова твърди, че кучетата са откраднати, а съседи разказват как същия ден мъжът й Красимир разказал, че са се погрижили и кучетата ги няма. Няма разбити ключалки на клеткихе им. Съдът заключи, че или кучетата са пуснати от собсвениците си или са избягали от дома си. Обвиняемата е била длъжна и е трябвало да предвиди, че кучераат са агресивни и могат да причинят уврежда на животни или хора. Събрани са достъчно доказателства, че Шишманова е съпричастна към престъпленията, смята съдът, но допълни, че за обвинителен акт трябва да се съберат още доказателатва. Няма опасност да се укрие, трудовозаета, има чисто съдебно минало, няма и противообществени прояви.

С това чисто съдебно минало най-вероятната присъда е до 5000 лева глоба. Има обаче обясним и обществен интерес.

Прокуратура поиска постоянен арест за Полина Шишманова. Тя остана безмълвна пред съда и репортеските въпроси и скри лицето си. В началото на съдебното заседание тя се разплака и се наложи съдът да я успокои.


Прокуратурата разказа за разпита на Ивайло Вакалиев, съсед. На 8 април около 14 часа ротвайлерите влезли в имота му и нападнали кучето му, причинявайки му тежки увреждания - извадено око, счупен таз. Около 23 часа същия ден Ивайло говорил със съпруга на Шишманова за нападението над кучето.

Питал го какво ще стане с ротвайлери, Камбуров му отговорил, че след нападението са взели мерки и кучетата ги няма вече. Били решили въпроса генерално.

Ротвайлерите, собственост на Шишманова, са агресивни, заключи прокуратурата. Телената ограда, където живеят кучетата не е нарушена и няма как кучетата са избягали. Съпругът на Шишманова обаче твърди, че клетка на ротвайлерите е била разбита и така ротвайлерите са изчезнали. Деница Гиндева, приятелка на Шишманова твърди, че кучетата са откраднати или избягали.

Ива Кацарска, Александър Антонов и Мартина Илиева са свидетели на случилото се. Александър Антонов излязъл с внуците си -  Емануел Илиев, Виктор Илиев и Християн Илиев. Срещнали двата ротвайлера без каишки и намордници. Кучетата са ухапали многократно по цялото тяло и възрастния човек и трите деца, сочи експертизата на прокуратурата.

Майката Мартина Илиева разказва, че две от децата са в Пирогов с предстоящи операции. Макар и да не е изготвена съдебно-медицинска експертиза, която да установи с точност травмите, за да се установи дали са леки, тежки или средни повреди, от разказите на свидетели и огледите може да се установи, че децата са получили множество ухапвания и са в Пирогов.

Ротвайлерите не са минали задължителната ваксинация за бяс през 2019 година. Това освен нарушение, създава опасност за предаването на заразна болест на децата.

Шишманова не е осъждана, по думите й е застрахователен агент и има спортен лагер. Според защитата няма опасност да се укрие и да извърши ново престъпления. Защитата обясни, че обвиняемата признава вината си и много съжалява. По смисъла на закона престъплението не е тежко - наказва се със затвор до 3 години. Тя е обвинена , че не се е погрижила за животните си и така се е стигнало до инцидента. Освен че няма опасност да се укрие трябва да се погрижи и за болния си съпруг, който е с два инфаркта и съпътстващи заболявания.

„Това, което съм мислила тия три дни е огромното съчувствие към тези три деца. Моля да не ме задържате под стража”, заяви Полина Шишманова пред съда.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.
 

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си