Полицията е задържала 10 души, които са носели боксове, ножове и пиратки

Четвърта вечер на протести в Габрово. След вчерашната оставка на шефа на полицията в града и тази вечер жителите на Габрово протестират пред Общината. Обичайно, днес се събраха в 18 часа и изпълниха площада. Както се очакваше, днешният протест е най-масовият. Полицията е задържала общо десет души, които са носили със себе си боксове, ножове, пиратки. Някои от тях са били без лични документи. И тази вечер жандармерията свали своите каски и щитове в знак на добра воля и толерантност. Жена от протестиращите подари цвете на един от представителите на жандармерията в знак на подкрепа и взаимно разбирателство.

Очакваше се да пристигнат и хора от други градове, но според МВР няма такава информация. Обстановката е спокойна, целият град е пълен с полиция и жандармерия. Протестиращите искат оставката на кмета, защото смятат, че тя е виновна за създалото се напрежение. Хората от малцинствата вече напуснаха домовете си от страх.

Кметът на Габрово: Готова съм да подам оставка, ако се наложи

Снощи протестът премина без арестувани и ранени. А жандармерията свали каските си пред хората, в знак на добра воля. В седем от протестиращите бяха намерени боксове и бухалки. Те са били разпитани и освободени.

С аплодисменти и приятелско ръкостискане между полицаи и протестиращи приключи третата поредна вечер на недоволство в Габрово в петък вечерта. „Взехме решение да свалим каските, щитовете, в знак на толерантност. И да покажем, че ние сме тук, не със сила да налагаме нещо, а просто да възвърнем няма и така свалихме напрежението”, заяви Красимир Добрев, началник на жандармерията.

До арести не се стигна, но  част от протестиращите се оказаха въоръжени. „Носеха боксове, метални палки. Отведени са до районното, съставени са им актове, след което са освободени”, каза още Добрев.

Третият протест в Габрово премина без сблъсъци

За напрежението с малцинствените групи, протестиращите обвиниха кмета на града Таня Христова. Поискаха тя да подаде оставка. „Като кмет, оставката ми е в джоба, от първия ден, в който има решение за избора ми”, коментира тя.

Кметицата обясни още, че не е настанявала роми в града. „Внушенията, че в Габрово целенасочено се внасят или привличат роми, е невярно твърдя категорично”, каза още Христова.

Незаконни постройки в града нямало. Разрушавали се само  необитаеми сгради. Събарянето на част от тях съвпадна  с началото на протестите в Габрово. „Единствено с цел да не допуснем незаконно настаняване. Нямаме настанени лица в незаконни жилища. Нямаме незаконни жилища”, заяви Христова.

Междувременно хора от ромското население напуснаха домовете си от страх.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.