Тя се провела паралелно в Горна Оряховица, София и Румъния

Мащабна акция срещу „ало” мафията в Горна Оряховица. Над 30 арестувани при мащабната акция на спецпрокуратурата провела се на територията на България и Румъния. Задържани са шест от тарторите на организираната престъпна група, още толкова мулета, а останалите лица са така наречените „въртачи – телефонисти”.  Смята се, че престъпната група е успяла да извърши телефонни измами за над 2 млн. лева.

Горна Оряховица осъмна под блокада. Два квартала бяха отцепени от над 150 полицаи и прокурори.

Спецакция срещу "ало" мафията в Горна Оряховица (ВИДЕО+СНИМКИ)

Задържан е соченият за тартор на организираната престъпна група. Борислав Димитров по прякор – Бобито е един от мозъците на телефонните измами. Заловен е в Румъния. По информация на NOVA той е участвал в една от най-големите измами – тази в Първомай през 2015 година.

Освен в Горна Оряховица, претърсвания и арести имаше в София, и в Румъния. „Бяха задържани пет лица в България. В Румъния бяха задържани пет човека, които са от най-високото ниво на групата, включително и ръководителя на групата. Всички задържани лица са български граждани от цигански произход”, заяви зам.главният прокурор Иван Гешев.

Акцията е подготвяна близо година. През това време екип на NOVA също беше на място и разказа за така наречения „квартал на богатите”.

След днешните арести, от прокуратурата започват проверка на доходите и имуществото на задържаните. „Това най-вероятно, ако съберем доказателства, осъществява състав на престъпление „пране на пари”. Самият факт,че изземаме скъпите коли... подозирам, че не са ги изкарали от социалните помощи, които получават”, коментира още Гешев.

Акцията срещу „ало” мафията все още не е приключила. От спецпрокуатурата обясниха, че още утре ще разкрият подробности около задържаните лидери на организираните групи за измами и схемите, които са прилагали.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.