То навлезе в земната атмосфера през януари 2014 г.

Учени от Харвардския университет заключиха, че небесното тяло, което навлезе в земната атмосфера през януари 2014 г., е дошло от друга планетна система в диска на Млечния път, съобщи Сайънс алърт, цитиран от БТА.

Планетарен сблъсък "посял" живота на Земята

Били анализирани свързани с поява на метеори случаи, които са регистрирани в базата данни на Центъра за изследване на околоземни обекти на НАСА. Специалистите открили информация за обект, който се движел със скорост 60 км/сек към Земята, минавайки край Слънцето. Те смятат, че небесното тяло било с диаметър 1 метър, тъй като изгоряло в атмосферата и не достигнало до земната повърхност.

Откриха най-далечния обект в Слънчевата система

Учените изследвали и траекторията на обекта въз основа на скоростта му и установили, че той не бил гравитационно свързан със Слънцето, т.е. не орбитирал около светилото. Обектът се движел толкова бързо, че преодолял гравитацията на звездата, която не оказала почти никакво влияние върху маршрута му. Това е възможно единствено ако небесното тяло се е формирало далеч извън пределите на Слънчевата система.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.