Всяка година на този ден майки и бащи се събират, за да правят сапунени балони

21 април е Деня срещу родителското отчуждение. Всяка година майки и бащи се събират, за да правят сапунени балони. Те се смятат за символ на детската любов. Родителите казват, че от него не може да се отнеме парче, без той безвъзвратно да се спука.

И тази година родители се събраха и се обявиха против родителското отчуждаване.

 „Това съсипва детската психика. Можете ли да си представите едно дете да мрази единия си родител? Балонът всъщност показва колко е крехка човешката душа и психика. Този символ се използва в страшно много страни по света”, споделиха събралите се родители.

Д-р Недка Кънева-Абделбаки се бори да си върне дъщерите - близначки. Тя твърди, че децата й са отвлечени насилствено от баща им, който ги завел в Йордания. Историята достигна дори краля на Йордания чрез дипломати и чрез президента на България. И така 3 години тя не вижда децата си. Майката пише до всички институции. Те обаче отговарят, че са с вързани ръце.

Подобна съдба има и бащата Асен Николов. Бори се за дъщеря си години наред. Дори само за да я зърне през училищната ограда.

ПРАВОСЪДИЕ С ВЪРЗАНИ РЪЦЕ: Защо една майка осъди България в Страсбург?

„От 3 години, въпреки влязло в сила съдебно решение, не съм я виждал.  Всичките ми опити, да реша проблема с помощта на институциите, удрят на камък”, споделя Асен.

Подобни истории не са прецедент. В капана на родителското отчуждение попада и Славейка Кичева. Тя е една от първите родители, осъдили България в Страсбург. 8 години една майка живее без сина си. Въпреки че по закон, правото е на нейна страна.

Хиляди отчаяни родители по света се намират в същото положение, а решение на проблема все още няма.

Повече гледайте във видеото

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.