Следващата церемония за наградите "Оскар" ще бъде на 9 февруари 2020 г.

Нетфликс, Амазон Прайм и други стрийминг платформи отбелязват своеобразна победа в битката за правилата и запазват възможността да участват в надпреварата за "Оскар"-ите, съобщават Ройтерс и Франс прес.

Блясъкът на славата: Димитър Маринов след "Оскарите" (ВИДЕО)

Въпреки натиска на водещи кинойдеци, сред които Стивън Спилбърг, и големи студиа, Академията за кинематографично изкуство и наука реши на този етап да не променя правилата за това кои продукции подлежат на разглеждане за "Оскар", съобщава БТА.

Управителният съвет взе решение да запази правилото, според което всеки пълнометражен филм подлежи на разглеждане за "Оскар", при условие, че е излъчван минимум седем дни на голям екран в Лос Анджелис. Дори и да се появят в алтернативни платформи като Нетфликс или Амазон Прайм в първия или след първия ден от излизането им по кината, филмите запазват правото за участие в надпреварата. 

"Подкрепяме излъчването на голям екран като съществена част от киноизкуството и това натежа в разискванията ни. Настоящите ни правила изискват прожекциите в киносалони и същевременно позволяват широк спектър от филми да бъдат предлагани за разглеждане за "Оскар", казва президентът на академията Джон Бейли. 

Големите победители на наградите "Оскар" от 1990 г. до днес (СНИМКИ)

Бейли допълва, че управителният съвет тепърва ще проучва и разисква сериозните промени във филмовата индустрия, като не изключва догодина правилото да бъде преразгледано. 

До казуса се стигна, след като някои собственици на киносалони изразиха опасения, че краткото време на голям екран означава, че повече хора ще остават да гледат филми у дома. Стивън Спилбърг на свой ред изрази мнението, че продукциите, които са обвързани със стрийминг платформи и се излъчват на малък екран, трябва да се съревновават за телевизионни отличия, а на за "Оскар". 

На тазгодишната церемония за престижните филмови награди продукцията "Рома" на Нетфликс, режисирана от Алфонсо Куарон, спечели три "Оскар"-а. Филмът се появи в стрийминг платформата след ограничено прожектиране в кината. 

От Нетфликс написаха, че "обичат киното", но освен това подкрепят хората, които не могат да си го позволят. 

Грег Маркъс, изпълнителен директор на "Маркъс корпорейшън" - собственик на четвъртата най-голяма верига киносалони в САЩ, смята, че ограниченото излъчване на филми в киносалоните ще навреди на бизнеса.

СТИЛ ИЛИ БЕЗВКУСИЦА? Как бяха облечени звездите на партитата след „Оскарите” (ГАЛЕРИЯ)

Според други обаче потребителите са доволни от настоящата система. За това свидетелстват цифрите. През 2018 г. глобалните продажби на билети за кино достигнаха рекордните 41 милиарда долара. Само в САЩ и Канада постъпленията възлизат на 12 милиарда долара, въпреки че Нетфликс пусна за стрийминг около 90 филма.

Сред приетите от киноакадемията промени са отпадането на "остарялото" наименование на категорията за чуждоезичен филм на фона на глобализацията на филмовата индустрия. От следващата година категорията ще бъде за международен игрален филм. 
Друга промяна касае категорията за грим и прически, която ще включва пет номинирани филма, вместо досегашните три. Отпада и изискването в дадена година на екран да са излезли минимум осем анимации, за да бъде връчено отличие в съответната категория.

Следващата церемония за наградите "Оскар" ще бъде организирана на 9 февруари 2020 г., предаде ТАСС, позовавайки се на американската Академия за кинематографично изкуство и наука, която присъжда престижните отличия. "Деветдесет и втората церемония за наградите "Оскар" ще се състои на 9 февруари 2020 г. в театър "Долби" в Лос Анджелис", се посочва в изявлението, публикувано на сайта на киноакадемията.  Церемонията ще бъде предавана пряко в 225 страни по света. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.