Снимката събра десетки хиляди харесвания и обиколи световните медии

Горили позират за селфи. Снимката събра десетки хиляди харесвания в социалните мрежи и обиколи световните медии.

И привлече вниманието към най-стария природен парк на територията на Африка - паркът „Вирунга” в Демократична Република Конго.

„Един обикновен ден в офиса”. Това пише Матю в социалните мрежи, а селфито му в компанията на две горили събира десетки хиляди харесвания и споделяния.

„Снимката наистина показва как изглежда един нормален ден в компанията на горилите, те са любопитни, обичат да се закачат, това е характерно за тези животни дори и в дивата природа”, заяви за NOVA Матю – рейнджър в природния парк.

Макар и без собствен профил в социалните мрежи, двете горили Ндакази – вляво и Ндезе – в дясно, събраха овациите на интернет потребители в целия свят.

„Тези горили са много любопитни към всяко ново нещо, което виждат. Когато колегата ми е извадил фотоапарата си, те са се изправили, за да видят какво се случва.  Не е необичайно за горилите да стоят изправени на задните си крака, точно като хората. Но все още не са дотам опитни в правенето на селфи”, заявява Андре - рейнджър.

Матю и Андре са сред 600-те рейнджъри, които пазят природния парк Вирунга. Грижат се за горилите, откакто са съвсем малки.

„Спасихме ги като много малки бебета. Бяха едва на няколко месеца. От малки играем с тях, даваме им мляко, правим всичко, което техните майки биха правили. Всеки път, когато се появя, се затичват към мен, хващат ме за ръката, отговарят, когато ги повикам. Наистина ги чувствам като свои деца”, разказва Андре.

Истинските им родители са убити от бракониери, разказва ни Андре. Паркът се намира в изключително богатата на природни ресурси Демократична Република Конго, която в последните десетилетия е разтърсвана от кървави конфликти.

„Във Вирунга имаме доста проблеми. Някои хора искат да унищожат парка, за да направят ферми, искат да секат дървета, за да правят от тях въглища. Убиват горилите. Това се случи и с майките на двете бебета”, разказва рейнджъра.

Планинските горили са силно застрашени от изчезване.  В целия свят днес има едва 1000 представители на вида. Една трета от тях са във Вирунга. Застрашен е не само техният живот, но и този на пазителите им.  За последните 20 години, докато бранят парка и животните, смъртта си тук са намерили 130 рейнджъри.

„Ако не сме смели, ако се страхуваме и не хвърляме всички сили, някой ден паркът ще бъде унищожен. Искаме да го запазим за бъдещите поколения”, заявяват рейнджърите.

За поколенията със сигурност ще остане селфито на Матю с двете пораснали бебета.

„Много се радвам наистина. Искам да поздравя всички, които оцениха и споделиха тази снимка. Тя успя да насочи вниманието на света към нашата страна и към този парк, с който ние се гордеем. Благодаря ви, много ви благодаря за вниманието и споделянето!”, заяви Матю.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.