Вижте данни от доклад на Световната здравна организация

Нов доклад, публикуван от Световната здравна организация (СЗО), гласи, че децата под 5-годишна възраст не трябва да прекарват повече от един час на ден пред на електронни екрани, докато децата на възраст под една година не трябва да имат никакво взаимодействие с тях. Това съобщи БГНЕС.

"Ранното детство е период на бързо развитие и време, когато моделите на семеен начин на живот могат да бъдат адаптирани, за да се повишат ползите за здравето", заяви генералният директор на СЗО д-р Тедрос Аханом Гхебресиус в изявление от сряда.

Отбелязваме Световния ден на книгата

СЗО не очерта негативните странични ефекти, свързани с времето, прекарано пред на екрана, но отбеляза, че по-голяма физическа активност (и по този начин по-малко време пред екрана) е необходимо за цялостното благосъстояние на децата.

Американската академия по педиатрия също не препоръчват децата под 2-годишна възраст да стоят пред електронни устройства.

В допълнение, СЗО препоръчва деца на възраст между една и четири години да имат поне три часа някаква форма на физическа активност всеки ден, докато бебетата на възраст под една година също трябва да бъдат физически активни няколко пъти на ден, особено при събуждане от сън.

Студенти учат варненски баби и дядовци да сърфират в интернет

Според СЗО, липсата на физическа активност е рисков фактор за глобалната смъртност и допринася за повишаване на затлъстяването.

"Оценките от 2012 г. показват, че неспазването на настоящите препоръки за физическа активност са причина за повече от 5 милиона смъртни случая в световен мащаб всяка година. Въпреки че знаем, че над 23% от възрастните и 80% от юношите не са достатъчно физически активни, в момента няма сравними данни за по-малките деца ”, се казва в доклада.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.