Според одобрения законопроект сега всички граждани са длъжни да използват украинския език във всички области на живота

Законопроектът за езика, приет от Върховната рада (украински парламент), не мина през достатъчно широко обществено обсъждане и е трудно да се прогнозират последиците от него за страната, заяви победителят на президентските избори в Украйна Володимир Зеленски. 
Според одобрения законопроект сега всички граждани са длъжни да използват украинския език във всички области на живота. За спазването на закона ще следят "езикови инспектори", които ще могат да присъстват на заседания на всякакви държавни органи, да изискват документи от обществени организации и политически партии, а също да определят размерите на глобите, съобщава БТА.

"Законът беше приет без предварително, достатъчно широко обществено обсъждане. В законопроекта са внесени над 2000 поправки, което говори за липса на съгласие по отделните му положения дори в Радата. Днес е трудно да се прогнозират последиците от приемането на този закон. Окончателният му текст, с всички взети предвид поправки, засега е недостъпен", написа в страницата си във Facebook Зеленски.

Накъде ще гледа Украйна след избора на Зеленски?

Новоизбраният президент обеща след встъпването си в длъжност да анализира внимателно закона, за да се убеди, че в него са спазени конституционните права и интереси на всички граждани на Украйна, а след това "да реагира в съответствие с всички конституционни пълномощия на украинския президент".

Същевременно Зеленски отбеляза, че украинският език "е единственият държавен език и с този факт не може да има никакви компромиси". Въпросът е в методите за осъществяване на зададения стратегически курс. Моята принципна позиция е, че държавата трябва да съдейства за развитието на украинския език чрез създаване на стимули и положителни примери, а не чрез забрани и наказания, усложняване на бюрократичните процедури и умножаване на чиновниците вместо намаляване на броя им, заяви новоизбраният президент.

Той призова също да се предлагат и приемат закони и решения, които обединяват, а не разделят обществото.

Новият президент на Украйна обеща да рестартира преговорите с Москва

Съветникът на Зеленски по въпросите на сигурността Иван Апаршин заяви, че украинската армия ще бъде освободена от несвойствените й функции, а контролът върху разходите й ще се осъществява от обществеността.

"Ще избавим въоръжените сили от несвойствени функции. Военното имущество, което не се използва по предназначение, ще бъде предадено за управление на централните или местните органи на властта, на други органи, упълномощени да управляват държавно имущество. Ще бъде осигурена откритост на финансовата информация в сектора на сигурността и отбраната и достъп на обществеността до контрола върху ефективното използване на всяка копейка от финансовите ресурси. Половината от бюджетното финансиране, отпуснато за украинската армия, ще бъде предоставено за издръжка на въоръжените сили, 20 % - за подготовка и обучение, а 30 % - за покупка на ново въоръжение и модернизаци", се казва в документ за "военната доктрина" на избрания президент, предоставен от съветника му на редакцията на украинското издание "Новое время".

Относно превъоръжаването се посочва, че приоритет ще имат разузнаването, противовъздушната отбрана и радиоелектронната борба. "Ще осигурим прозрачност на държавните поръчки в областта на отбраната и ще създадем конкурентни условия за частния бизнес и държавните предприятия", се казва в текста. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.