Тази година на събитието ще можем да видим и ретро машини

Военната техника на Сухопътните ни войски вече е на летище „Доброславци”, където ще бъде охранявана до 6 май, когато ще излезе на жълтите павета.

А иначе за ценителите на военните машини изненадата в деня на храбростта ще бъде ретротехника от втората световна война, предоставена от дарители. Танк Т - 72 , бойни  машини на пехотата и самоходни гаубици. Това са само част от тежките машини на сухопътните ни войски, които пристигнаха тази сутрин на гарата в Нови Искър.

За честта да е част от парада в Деня на храбростта, ни разказва майор Стефан Богданов. С надежда и хъс ще отиде и ефрейтор Христо Георгиев.

ВОЕННА ТЕХНИКА НА ПЪТЯ: Машини ще пътуват към София заради парада на 6-ти май

„Определено е тръпка да представяш армията си и въоръжението си. Нуждаем се от нова техника, от по-модерна. Предвид това, че нямаме много части за тях, поддръжката им не е лесна ефрейтор”, обясни  ефрейтор Христо Георгиев.

От гарата в Нови Искър тежката техника тръгва към летище "Доброславци", а оттам на 6-май ще стъпи и на жълтите павета.

Освен по железопътната ни инфраструктура,тежките машините дойдоха и на собствен ход от Асеновград, Карлово, Благоевград, Ямбол и Стара Загора. А отговорната задача да командва парада тази година е дадена на генерал майор Иван Лалов. И до днес си спомня първото участие в парад, но по въздух. „Беше 2001-ва, излетяхме от летище Доброславци, правихме тренировки в продължение на три дни, и точно на Гергьовден заваля такъв дъжд, че не можахме да излетим”, сподели той.

Ако времето реши на Деня на храбростта над площад „Княз Александър Първи”, ще видим демонстрация  и на авиационната ни техника.

 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.