По информация на NOVA има задържани, сред които и дъщерята на търговския директор на "Винпром - Карнобат"

Спецпрокуратурата, ДАНС и МВР разследват измами с европари, раздадени по програмата "Млад фермер". Акцията се проведе рано в четвъртък сутрин на 5 места в страната - София, Пловдив, Сливен, Карнобат и Бургас. 

 

СНИМКИ ОТ АКЦИЯТА В КАРНОБАТ ВИЖТЕ ТУК

По информация на NOVA обаче има задържани, сред които е и дъщерята на търговския директор на "Винпром - Карнобат" Емил Пилев. Той отказа да разкрие дали дъщеря му е участвала в Млад фермер".

АКЦИЯ "КЪЩА ЗА ГОСТИ": Актове за над 10 милиона лева

Според предварителната информация, в центъра на измамата е бизнесмена Миню Стайков. Той  е в ареста от септември 2018 година, когато му беше повдигнато обвинение за производство на цигари без платен акциз. Още тогава от прокуратурата казаха, че името му е свързано и със злоупотреби с европари по земеделски програми.  А днес прокуратурата тръгна по следите на тази схема.

Преди половин година, обвинението даде информация как е действала схемата за източване на пари по програма "Млад фермер". Миню Стайков ги е прибирал, но задочно - чрез подставени лица, които са деца на негови служители. Те се регистрирали като еднолични търговци, кандидатствали по програмата. След одобрение, получавали финансиране, което впоследствие предоставяли на Стайков.

„Както знаете сумите не са малки, към момента сме установили 7 млн. Следователно да участват в обратни писма, в които предявяват, че придобитите от тях суми, ще бъдат предадени на Стайков”, обясни прокурорът  Димитър Петров.

Според адвокат Ина Лулчева  обаче няма данни за тези обвинения.

Има ли достатъчно данни, или не - от прокуратурата най-вероятно ще съобщят след днешната акция. А според ресорния министър, програмата често била използвана за злоупотреби.

По време на днешната акция бяха претърсени различни адреси и офиси. Най-много полиция беше изпратена в Карнобат. Претърсен беше офис на Стайков.

Акцията се проведе и на територията на София. По информация на NOVA тази сутрин е бил претърсен домашният адрес на Миню Стайков, който се намира в  кв. „Бояна”.

Резултатът от акцията - няколко арестувани, сред които и Милена  -  дъщерята на търговския директор на „Винпром -  Карнобат”.

От „Винпром – Карнобат”  изпратиха позиция. Наричат днешната акция "имитация", която има за цел да остави Стайков в ареста за по дълго. От името на самия Миню Стайков пък в четвъртък е депозирано искане за отвод на  прокурора, който наблюдава делото. Една от основните причини -  Ангел Кънев имал общо с друг винпром.  Така на практика имал  пряк интерес Стайков да е в ареста. Прокурорът Ангел Кънев обясни, че няма право да коментара  докато съдът не реши дали ще има отвод.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.