"Външната политика на ЕС трябва да се основава на ценности, а не на икономически интереси", смята той

Вероятният наследник на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер - кандидатът на Европейска народна партия Манфред Вебер потвърди, че се противопоставя на изграждането на „Северен поток 2“ и смята да го блокира, съобщава БГНЕС.

"Северен поток 2" подаде трето искане за разрешително за строеж от Дания

"Позицията на моята партия е кристално ясна - ние не подкрепяме "Северен поток 2 ", защото увеличава зависимостта от руския газ, затова не смятаме, че това е добър проект. Външната политика на ЕС трябва да се основава на ценности, а не на икономически интереси", заяви Вебер по време на дебата в навечерието на изборите за Европейски парламент.

Порошенко предложи на Меркел украински газ вместо "Северен поток-2"

Официално: ЕП призова за спиране на „Северен поток 2”

Вебер оглавява избирателния списък на ЕНП за предстоящите избори за Европейски парламент през май. Според установената след 2014 г. практика „водещият кандидат“ от паневропейската партия става претендент за председател на изпълнителната власт на ЕС. Мандатът на Жан-Клод Юнкер като ръководител на Европейската комисия изтича през ноември тази година.

Проектът "Северен поток 2" предвижда изграждането на два газопровода с общ капацитет от 55 милиарда кубически метра газ годишно от бреговете на Русия през Балтийско море до Германия.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.