Измамени от свои

Какво е да си емигрант в чужбина? Историята на Жечка се повтаря в живота на много наши сънародници в чужбина. 

Дълги години Жечка е искала да напусне България. От дълги години тя живее в Испания. Работи от сутрин до здрач. Мечтае за по-добро бъдеще на децата, заради които е дошла тук. 

На улицата и без пари, Жечка обаче не тръгва обратно към България. Бори се до последно, защото смята себе си за човек, който не се отказва. Намира работа - една, втора, трета.

Защо все повече българи избират да емигрират в Германия?

За бъдещето на децата си се бори срещу 800 евро на месец. Толкова е заплатата, която взима от основната си работа. Праща повечето на децата си в България. С останалото си плаща стаята, в която спи и храната, която яде. Срам я е да каже за колко работи.

Между портокалите, тя чисти къщи, но и помага на възрастни хора да посрещнат достойно старините си в родните си домове. С помощта на една българка, която за да се погрижи за децата си, се грижи за тях - възрастните испанци. Сърцето й обаче е в България.

Това е една история за спомени сред портокали - за болезнената липса на децата, за вярата, че те ще бъдат по-добре от теб. Това е една история за Жечка, която иска, но няма да се върне. Поне докато синът й не завърши в България, защото за нея образованието е най-важно. И пак за нея – то е най-добро в България. Децата на Жечка няма да отидат в Испания, защото според нея Испания е опасна. 

Повече по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.