Петър Станчев има една от най-богатите колекции с хартиени бонове

В навечерието на Деня на Българската армия ще ви срещнем с един бивш военен, офицер от резерва, който събира банкноти от цял свят. Полковник Петър Станчев от Горна Оряховица претендира, че има една от най-богатите колекции с хартиени бонове, но не смята да кандидатства за Рекордите на Гинес.

390 банкноти от 213 държави и територии.  Това е колекцията на бившия полковник от химическите войски. Петър Станчев започва, своето странно хоби, преди повече от 30 години. Начало на колекцията му дават банкноти от края на Втората световна война.

Първоначалната цел на полковника е била да образова и възпита двете си малки дъщери, чрез хобито си. Затова и двете му дъщери щедро се отблагодаряват.

Частни колекционери показват картини на български художници

Сега, на 69 години, полковник Станчев показва за първи път своята колекция. И днес си спомня първите подарени хартиени бонове от колеги, но и първите намерени по случайност – в дрехи "втора ръка" в началото на 90-те години.

А прането на пари в буквален смисъл се е наложило, заради принципа на колекционера – боновете да са задължително непрегъвани и неизползвани. Такива са и любимите банкноти на полковника, наречени екзотични.

Офицерът, който е и бивш преподавател във Военния университет, признава че и военните и колекционерите са по малко луди.

Откриването на изложбата е на 6 май в Горна Оряховица - там където е преминала военната служба на офицера.

Повече по темага гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.