Вижте портрет на Светия отец

За първи път папа от Латинска Америка, за първи път йезуит начело на римокатолическата църква - бившият кардинал на Буенос Айрес Хорхе Берголио първоначално е считан за най-малко вероятния избор за Светия престол след Бенедикт XVI.

266-ият папа - Хорхе Марио Берголио, е роден на 17 декември 1936 г. в Буенос Айрес, Аржентина. Син е на италиански имигранти. Има напълно нормално детство, обича да танцува милонга - традиционната музика на Аржентина и Уругвай. С ранното си образование тръгва по пътя на първата си професия - химичен техник. На 21-годишна възраст работи като охранител на нощен клуб, за да плаща таксите за образованието си. По това време е и първият му допир със смъртта - разболява се от пневмония и дробът му е частично отстранен при тежка операция. Имал е и годеница, макар подробности за връзката му да не са известни.

„Темата на NOVA”: Различният папа

Първият му допир с религията е през 1958 г. След случайна среща с католически свещеник Хорхе Берголио влиза в Ордена на йезуитите. Образованието продължава да играе важна роля в живота му - учи хуманитарни науки в Чили, философия в Буенос Айрес, учи и теология. През 1969 г. става католически свещеник и оттогава посвещава живота си на Бог и църквата. Критикуван е за ролята си по време на военната диктатура в Аржентина от 1976 до 1983 г. Обвиняват го, че е предал двама свещеници в ръцете на военните. Ватиканът обаче отрича папата да е извършил нещо нередно по време на хунтата.

През 1998 г. става архиепископ на Буенос Айрес, а през 2001-ва - и кардинал. Като архиепископ неговите литургии винаги са имали огромен ефект върху Аржентина. Стои близо до бедните, живее скромно и още тогава не ползва привилегиите, полагащи се на един архиепископ - пътува с метро и индиректно критикува властите, че не обръщат внимание на тези, които остават в периферията на обществото. Всичко това предопределя и стила му като папа.

Съветникът на папата: Франциск говори и с жестове, а дори и с мълчанието си

След избора му той нарушава традицията и първо иска от католиците да благословят него, а след това и той дава благословия. Хорхе Берголио пръв избира да носи като папа името на Франциск от Асиси - светецът, който захвърля богатството на заможното си семейство и навлича прост чувал, за да разпространява Евангелието.

На сутринта след решението на Конклава, новият папа се измъква от Ватикана с конвой от необозначени автомобили, за да се помоли в римска базилика. По пътя обратно настоява сам да плати сметката си за хотел, обръща гръб на просторния папски апартамент, както и на наподобяващата дворец лятна папска резиденция в Кастел Гандолфо. Отказва да носи ръчно изработени червени кожени обувки и предпочита по-евтини, но удобни. Избира обикновен автомобил пред скъпи папски лимузини.

Светия отец поставя под въпрос принципите на свободната пазарна икономика. Заема по-категорична от всеки свой предшественик позиция за климатичните промени. Сравнява европейските мигрантски центрове с концентрационни лагери.

„Внимавайте! В наши дни има изкушения от културата на стените и издигането на огради. Стените са в сърцето и този, който ги гради, ще свърши като роб на тези стени, без хоризонти", казва Светият отец.

Кой и къде може да види папа Франциск при посещението му у нас?

Казва още, че църквата трябва да се извини на хомосексуалните групи.

„Ако един човек е гей и търси Бог, има добра воля, кой съм аз да го съдя?”, пита Франциск.

Той иска най-строго наказание за сексуалното насилие в редиците на църквата и моли за прошка.

Тези позиции печелят на Франциск много критици, както във Ватикана, така и в световната политика. Обвиняват го, че е либерал и социалист. Но папата от Новия свят показва и консерватизъм - не е променил нито запетайка в катехизиса, каза „не” за жени-свещеници, не на гей браковете, определи абортът като най-ужасното престъпление и винаги говори пламенно за брака.

„В брака винаги има скандали, нали така? Понякога дори хвърчат чинии. Смеете се, но е истина. Това не трябва да ни натъжава, това е човешката природа. Тайната е в това, че любовта винаги е по-силна от всеки спор. Затова съветвам семействата: никога не завършвайте деня без да се помирите”, казва папата.

Франциск е първият папа, който не отрича напълно теорията за Големия взрив при създаването на Вселената. Приближава църквата до новите технологии, създава мобилно приложение за обща молитва, не спира да се бори за единство на религиите.

"Най-после!", възкликна папа Франциск, докато прегръщаше руския патриарх Кирил в малката, облицована в дърво ВИП стая на летище „Хосе Марти” в Хавана, Куба. "Сега всичко е по-лесно", каза патриарх Кирил на папа Франциск при първата среща между папа и патриарх от схизмата между католици и православни през 11 век.

„Мюсюлмани, индуси, католици, копти, евангелисти - всички сме братя, деца на Бог. Трябва да живеем в мир”, категоричен е Светият отец.

Той е готов да целува крака на затворници. Маниерът му да се изправя лице в лице с проблемите му създаде много врагове, но не и сред вярващите. Казват, че светът винаги има точно такъв папа, какъвто е необходим в дадената ера. Колко ли тежка трябва да е настоящата епоха, за да го бъде папа Франциск?

Екипите на Новините на NOVA ще проследят всяка стъпка на папа Франциск на българска земя на 5 и 6 май – на живо от София, Раковски и Ватикана. За първи път българска медия ще бъде част от официалната делегация на Ватикана. Специален екип на телевизията пътува до Рим и обратно, за да покаже един различен поглед към тази историческа визита, а репортерът Методи Владимиров и операторът Димитър Василев ще проследят случващото се от първо лице. Най-интересните гости и публични личности ще коментират визитата в няколко извънредни предавания „Да видиш папата по NOVA“.

„Да видиш папата по NOVA“ с повече от 15 часа на живо и извънредни предавания в телевизионния ефир

ВСИЧКО ЗА ВИЗИТАТА НА ПАПАТА У НАС ЧЕТЕТЕ ТУК

 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.