Журналистът Надежда Узунова се срещна с най-близките хора на светия отец

Наричат го папата на хората. Той е различното лице на традиционната религия. Първият папа с името Франциск, първият от Новия свят, първият, който си направи селфи и вкара модерните комуникации в работата си. Той е като рок звезда – бил е на корицата на „Ролинг Стоунс” и има музикален албум с църковни, латино и рок парчета.

За първи път в тържествената служба във Ватикана по повод Великден имаше пасаж на български език (СНИМКА)

Папа Франциск е различен. Доказват го не само нетрадиционните му изяви, които често намират място в медиите и далеч надхвърлят протоколното общуване, но и неговата биография. Йоан Павел Втори и Бенедикт Шестнадесети са професори по теология. За разлика от тях Франциск е завършил химически техникум, бил е охранител в нощен клуб и учител по литература. На младини е имал годеница, с която обичал да танцува танго.

Може би бурната младост на 82-годишния понтиф е едно от обясненията за сегашните му либерални възгледи по теми табу като жени в църквата, разводи и хомосексуалност. Той е отворен за диалог с всички – с представителите на други религии и дори атеистите. Затова не е чудно, че е натоварен с надеждата да превърне църквата в институция, която отговоря на духовните нужди на хората в 21 век.

Кой е човекът зад публичния образ? Опит да разкрият това правят журналистът Надежда Узунова и операторът Георги Георгиев, като изграждат един цялостен портрет на главата на Римокатолическата църква.

Повече гледайте във видеото.

Екипите на Новините на NOVA ще проследят всяка стъпка на папа Франциск на българска земя на 5 и 6 май – на живо от София, Раковски и Ватикана. За първи път българска медия ще бъде част от официалната делегация на Ватикана. Специален екип на телевизията пътува до Рим и обратно, за да покаже един различен поглед към тази историческа визита, а репортерът Методи Владимиров и операторът Димитър Василев ще проследят случващото се от първо лице. Най-интересните гости и публични личности ще коментират визитата в няколко извънредни предавания „Да видиш папата по NOVA“.

„Да видиш папата по NOVA“ с повече от 15 часа на живо и извънредни предавания в телевизионния ефир

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.