Близо 70 000 души се събраха на площад „Свети Петър“

Папата ръководи тържествената служба във Ватикана и за първи път в нея имаше пасаж на български език.

Във Великденската служба, която ръководи папа Франциск имаше пет послания на Ватикана към християните. Те бяха прочетени на 5 различни езика. Българският пасаж беше посланието на престола в Рим към управниците по света.

В него личеше политически момент, с призив да се грижат за истинското благо на гражданите, а не за себе си.

Католиците празнуват Великден

„Темата на NOVA в аванс”: Различният папа

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Близо 70 000 душ и се събраха на площад „Свети Петър“ във Ватикана, за да чуят словото на Светия отец. Главата на Римо-католическата църква изрази и тъгата си от смъртоносните бомбени атаки срещу църкви и хотели в Шри Ланка.

Католиците в град Раковски отбелязват Великден

Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Научих с голяма тъга за тежките нападения. Великден донесе траур и болка на някои. Искам да изразя близостта си към християнската общност, нападната докато се е събрала за молитва. Близостта си до всички жертви на това жестоко насилие. Поверяваме на Господ загиналите и се молим за ранените и страдащите", каза папа Франциск.

Той отново призова за мир в Сирия и Либия. Както в почти всяко свое обръщение, папата говори за мигрантите и нуждата от съпричастност на християните с тяхната съдба.

Коресподент: Антоанета Николова

Екипите на Новините на NOVA ще проследят всяка стъпка на папа Франциск на българска земя на 5 и 6 май – на живо от София, Раковски и Ватикана. За първи път българска медия ще бъде част от официалната делегация на Ватикана. Специален екип на телевизията пътува до Рим и обратно, за да покаже един различен поглед към тази историческа визита, а репортерът Методи Владимиров и операторът Димитър Василев ще проследят случващото се от първо лице. Най-интересните гости и публични личности ще коментират визитата в няколко извънредни предавания „Да видиш папата по NOVA“.

„Да видиш папата по NOVA“ с повече от 15 часа на живо и извънредни предавания в телевизионния ефир

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.