"Папата е социално ориентиран", коментира доц. Светослав Риболов

"Изборът на Франциск за папа не беше случаен. Той бе избран от Латинска Америка, което беше сериозен пробив на католическия свят извън Европа". Това заяви теологът доц. Светослав Риболов в ефира на "Събуди се".

СНИМКИ ОТ ВИЗИТАТА НА ПАПАТА У НАС ВИЖТЕ ТУК 

По думите му корените на папата са от Италия, а руската църква винаги е поддържала контакт с Ватикана. "Първите 100 години след схизмата има няколко общи срещи и опит да се преодолеят различия, дори в онова време се премълчавали различията", уточни теологът.

ПАПА ФРАНЦИСК НА БЪЛГАРСКА ЗЕМЯ ПРЕЗ ОБЕКТИВА НА ОЛЕГ ПОПОВ

Доц. Риболов отбеляза, че посещението на папата е значимо събитие за България, имайки предвид началото на туристическия сезон у нас. "Едно послание за мир от световен религиозен лидер от столицата на една страна е невероятна реклама. Българското правителство е спестило милиони за реклама по големите медии", каза още теоголът.

Патриарх Неофит посрещна папа Франциск (СНИМКИ)

Според него визитата на папата има връзка и с желанието Западните Балкани да бъдат интегрирани в европейската система. Той отбеляза, че папа Франциск е социално ориентиран, но посланията му не са социалистически. "Крайнодесни в Латинска Америка го обвиняваха, че е социалист, но той преди всичко е богослов, монах и духовен лидер, а не политик", добави доц. Светослав Риболов.

Целия разговор гледайте във видеото.

Жители и гости на София очакваха папа Франциск пред Светия синод

Екипите на Новините на NOVA ще проследят всяка стъпка на папа Франциск на българска земя на 5 и 6 май – на живо от София, Раковски и Ватикана. За първи път българска медия ще бъде част от официалната делегация на Ватикана. Специален екип на телевизията пътува до Рим и обратно, за да покаже един различен поглед към тази историческа визита, а репортерът Методи Владимиров и операторът Димитър Василев ще проследят случващото се от първо лице. Най-интересните гости и публични личности ще коментират визитата в няколко извънредни предавания „Да видиш папата по NOVA“.

„Да видиш папата по NOVA“ с повече от 15 часа на живо и извънредни предавания в телевизионния ефир

ВСИЧКО ЗА ВИЗИТАТА НА ПАПАТА У НАС ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.