Основен акцент е словото на папа Франциск

Големите чуждестранни медии отделят място на посещението на папа Франциск в България. Италианския „Република” акцентира върху настояването на папата да говори за съдбата на бежанците от войни и насилие. Заглавието на статията е "Папата в България: Не затваряйте очите и сърцата си за ръката, която чука на врата ви". В материала се казва, че в България живеят най-заплашените от бедност хора в евросъюза, а дни преди евроизборите Франциск е говорил за това, каква трябва да бъде Европа - отворена и възприемаща.

Папата произнесе неделната молитва "Царица небесна" в София (ВИДЕО+СНИМКИ)

Френският „Фигаро” подчертава, че католиците в България са около половин процент от населението, а в Северна Македония даже под половин. Посещениято на папа Франциск има две цели, според французите - да покаже на периферията на католическия свят, че не са забравени, както и да подаде ръка на православните християни. Православната църква, обаче, отказа да позволи на папата да води служба в катедралния храм в София. Според французите, съпротивата на Русия за сближаване със Запада по религиозна линия и недоволството на националистически и консервативни движения е спряла българския патриарх Неофит да бъде по- гостоприемен.

Патриарх Неофит посрещна папа Франциск (ВИДЕО+СНИМКИ)

Папата наруши протокола, разговаря с хората пред "Ал. Невски" (ВИДЕО+СНИМКИ)

Екипите на Новините на NOVA ще проследят всяка стъпка на папа Франциск на българска земя на 5 и 6 май – на живо от София, Раковски и Ватикана. За първи път българска медия ще бъде част от официалната делегация на Ватикана. Специален екип на телевизията пътува до Рим и обратно, за да покаже един различен поглед към тази историческа визита, а репортерът Методи Владимиров и операторът Димитър Василев ще проследят случващото се от първо лице. Най-интересните гости и публични личности ще коментират визитата в няколко извънредни предавания „Да видиш папата по NOVA“.

„Да видиш папата по NOVA“ с повече от 15 часа на живо и извънредни предавания в телевизионния ефир

ВСИЧКО ЗА ВИЗИТАТА НА ПАПАТА У НАС ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.