Сред тях е и 8-годишният Никола

250 деца в Раковски ще получат първо причастие от папа Франциск в понеделник. Близо половин година жителите на Раковски се готвят за това посещение. В града живее най-голямата католическа общност у нас - над 20 000 души.

„При нас католиците вярата ни прави по-обединени”, заявява Бойка Романова. Тя и семейството й не пропускат неделни литургии и празнични служби.

Раковски тръпне в очакване на Светия Отец

Чакат с огромна надежда папа Франциск, защото малкият им син ще получи първо причастие от светия отец. 

„Първо причастие означава да приема Исус за първи път в моето сърце. На папата ще кажа само едно нещо на италиански: „Санто Падре, бенедикаме”. Това означава – „Свети отче, благослови ме””, заявява 8-годишният Никола.

За Бойка и съпругът й Александър това ще е изключително специален момент. 

„Всеки папа е с мисия. Но този папа, той иска да сме обединени. Няма значение дали сме католици, дали сме православни, защото той направи толкова много срещи било то с евреи, с араби, с мюсюлмани. Той иска просто да сме обединени всичките и да има мир по света”, заявява Бойка Романова.

В ОЧАКВАНЕ НА ПАПАТА: Последни приготовления в Раковски (ОБЗОР)

Това ще е третият папа, когото семейството ще види. Близостта им с Ватикана е отпреди 13-години - бракът им е получил папска благословия. 

„Това е за нас много скъп подарък, лично богословия от Светия отец Бенедикт 16. Там пише: „Самият Бенедикт16 дава своята богословия по случай сватбата на Бойка Карагеоргиева и Алексанъдр Романов, като им пожелава от сърце една фамилия, която да бъде винаги щастлива и богословена””, заявява Бойка.

За около две години семейството живяло в Италия. 

„Аз бях в строителството, а тя отглеждаше две малки деца на италианци. Забременя и решихме да си отглеждаме тук децата, а имахме алтернатива да останем”, разказва Александър Романов.

ВИСОЧАЙША ВИЗИТА: Папата пристига в България

Щастливи са, че отглеждат двамата си синове в Раковски. Убедени са, че именно вярата им помага да се справят с всички трудности. С вълнение си спомнят и посещението на предишния папа - Йоан Павел Втори през 2002 г. Тогава присъствали на литургията в катедралата „Свети Лудвиг” в Пловдив.

„Отидохме, видяхме го отблизо и то за кратко време. Само мина покрай нас и то с количката, с папамобила мина и това е. Сега срещата се надявам пак да е толкова, за секунди да го видим и ако може, нещо едва ли ще си кажем, но той да спре. Всеки се надява на нещо тайничко. Нещо да стане - за него, за мир, за любов, за здраве”, коментира Александър.

Освен за бъдещето на децата си, семейството ще се помоли и за друго.

„Аз ще се моля за мир, защото в момента стават много атентати, много убийства и това не води за добро”, коментира Бойка Атанасова.

Екипите на Новините на NOVA ще проследят всяка стъпка на папа Франциск на българска земя на 5 и 6 май – на живо от София, Раковски и Ватикана. За първи път българска медия ще бъде част от официалната делегация на Ватикана. Специален екип на телевизията пътува до Рим и обратно, за да покаже един различен поглед към тази историческа визита, а репортерът Методи Владимиров и операторът Димитър Василев ще проследят случващото се от първо лице. Най-интересните гости и публични личности ще коментират визитата в няколко извънредни предавания „Да видиш папата по NOVA“.

„Да видиш папата по NOVA“ с повече от 15 часа на живо и извънредни предавания в телевизионния ефир

ВСИЧКО ЗА ВИЗИТАТА НА ПАПАТА У НАС ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.