Коментират психологът Даниел Босилков и проф. Светлозар Елдъров

Цялата неделна Света литургия е много важна. Не напразно Вторият Ватикански събор я нарича връх и център на християнския живот. Безспорно това е централното събитие в посещението на папа Франциск у нас. Това каза психологът Даниел Босилков в изрънредното студио на NOVA.

"Това, което е особено важно, е да чуем Божието слово и как папата коментира върху това, което църквата иска да ни каже чрез тези думи. Основният момент е Евхаристичната част когато папата като представител на Св. Петър ще обедини цялата земна и небесна църква тук", обясни той.

"Папа Франциск е уникален, защото оизвън неговата духовна същност, днес той цял ден е пред очите на зрителите, а ние виждаме изключително добре изграден образ на поведение и стил". Това каза историкът проф. Светлозар Елдъров.

Според проф. Елдъров БПЦ изживява своята криза: „Последните статистики, свързани с посещението на папата показаха, че религиозността на българите е най-ниска в сравнение с всички балкански народи. При нас вярата е повече обредна, някак си православната църква не успява да привлече своето паство в храма, така както го правят католиците. За мен БПЦ изживява дълбока криза”, посочи той.

Екипите на Новините на NOVA ще проследят всяка стъпка на папа Франциск на българска земя на 5 и 6 май – на живо от София, Раковски и Ватикана. За първи път българска медия ще бъде част от официалната делегация на Ватикана. Специален екип на телевизията пътува до Рим и обратно, за да покаже един различен поглед към тази историческа визита, а репортерът Методи Владимиров и операторът Димитър Василев ще проследят случващото се от първо лице. Най-интересните гости и публични личности ще коментират визитата в няколко извънредни предавания „Да видиш папата по NOVA“.