Историкът разказа за хронологията на взаимоотношенията на страната ни с Римокатолическата църква

България е изстреляла нагоре кариерата на двама папи със сигурно. Това заяви в ефира на NOVA историкът и заместник-кметът на София Тодор Чобанов.

„Връзките на България с папството са изключителни по своя характер. Те започват в средата IX век, когато почти цяла Източна Европа все още не е прегърнала вярата. И на българите се пада да поемат историческата роля на просветители на цялото славянство”, коментира той.

Неделната Света литургия на папа Франциск (ВИДЕО+СНИМКИ)

Чобанов допълни, че това се е случило благодарение на далновидната политика на Ватикана и българския владетел княз Борис Кръстител. А връзките с католическата църква не прекъсват и след като князът взема решение  по чисто политически съображения да се обърне към Византия.

Екипите на Новините на NOVA ще проследят всяка стъпка на папа Франциск на българска земя на 5 и 6 май – на живо от София, Раковски и Ватикана. За първи път българска медия ще бъде част от официалната делегация на Ватикана. Специален екип на телевизията пътува до Рим и обратно, за да покаже един различен поглед към тази историческа визита, а репортерът Методи Владимиров и операторът Димитър Василев ще проследят случващото се от първо лице. Най-интересните гости и публични личности ще коментират визитата в няколко извънредни предавания „Да видиш папата по NOVA“.