За първи път българска телевизия е част от официалната делегация на Ватикана

За първи път българска телевизия е част от официалната делегация на Ватикана. 70 журналисти от цял свят бяха допуснати в самолета на папата. NOVA успя да заснеме какво се случва в папския самолет, как се държи папата и какви бяха първите думи на Светия отец на родна земя.

СНИМКИ ОТ ВИЗИТАТА НА ПАПАТА У НАС ВИЖТЕ ТУК           

ПАПА ФРАНЦИСК НА БЪЛГАРСКА ЗЕМЯ ПРЕЗ ОБЕКТИВА НА ОЛЕГ ПОПОВ

Папата на хората - първият на име Франциск, вторият на гости в България.  Светият отец няма свой авиотряд, но за това пътуване ползва италианските авиолинии. Той взе със себе си 70 специално подбрани журналисти от цял свят. Забрави за дистанцията с тях. И се впусна в поздравления.

Главата на Римокатолическата църква тръгна за България по покана на първите държавни мъже - президента и премиера.

„Пътуването ще бъде кратко. Само три дни, но пък ще бъде богато. Организаторите са се погрижили програмата да е натоварена”, каза папа Франциск в самолета.  

След месеци подготовка за богатата програма да лети с папата от Ватикана за София тръгна екип на NOVA. И след запознанството, главата на римокатолическата църква получи подарък от нас - дървен просфорен печат от Северозападна България - от 1901 г. Използван е от българско християнско семейство за  освещаване на празнични пити, погачи и хлябове.

На земята папата не гледа телевизия, защото е дал обет, но в небето телевизията видя човека Хорхе Берголио - свободолюбив и уважителен.

Новините на NOVA с уникален подарък за папа Франциск (ВИДЕО + СНИМКИ)

От другата страна на полета - България. Посрещането на папата - от деца в носии и лично от министър-председателя. А в кратката среща на четири очи се чу разговор по световни и балкански въпроси - за мир, братство и добросъседство.

A за да се опази доброто на Балканите, визитата продължавала и към съседката ни.

Премиерът подари на Светия отец икона, омофор, вечна роза и любимото на папата българско кисело мляко. Специално го подквасили в държавния институт, а с личния подарък били на ръба на протокола.

България посрещна папа Франциск със сериозна охрана от швейцарската гвардия, ватиканската жандармерия и българските служби. Но тръгна към гражданите непринудено. За да го видят и лично такъв, какъвто го познават в интернет  - папата на хората.

Екипите на Новините на NOVA ще проследят всяка стъпка на папа Франциск на българска земя на 5 и 6 май – на живо от София, Раковски и Ватикана. За първи път българска медия ще бъде част от официалната делегация на Ватикана. Специален екип на телевизията пътува до Рим и обратно, за да покаже един различен поглед към тази историческа визита, а репортерът Методи Владимиров и операторът Димитър Василев ще проследят случващото се от първо лице. Най-интересните гости и публични личности ще коментират визитата в няколко извънредни предавания „Да видиш папата по NOVA“.

„Да видиш папата по NOVA“ с повече от 15 часа на живо и извънредни предавания в телевизионния ефир

ВСИЧКО ЗА ВИЗИТАТА НА ПАПАТА У НАС ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.