Той посети страната ни през 2002 г.

Октомври 1978 г. Белият дим възвестява - Карол Войтила е новият папа. За първи път от много време за Светия престол е избран не италианец, а славянин, роден в Полша. От този момент до своята смърт папа Йоан Павел Втори ще води католиците във вярата. Успява да промени възприятието за църквата със своята мисия.

През понтификата си той прави над 140 срещи в Италия и 104 посещения по света. България е едно от избраните от Светия отец места.

Историята на посещението на папа Йоан Павел Втори в България започва 20 години преди той да стъпи на българска земя. През 1981 г. срещу Йоан Павел втори са изстреляни четири куршума. Улучват го, но Свeтият отец оцелява. За покушението е обвинен турският гражданин Aли Агджа. След негови показания са обвинени и трима българи. Единият от тях е Сергей Антонов. И въпреки че Антонов е оправдан от италианския съд заради липса на доказателства, петното върху България остава.

Али Агджа: Стрелях по папата по поръчка на Иран

Журналистът Иван Гарелов все още разказва с много емоции за организацията и посещението на папа Йоан Павел Втори. Именно той оглавява Oбщонационалния комитет, който търси начин да покани папата. Събират над 20 000 покани, които българите изрязвали от вестник „24 часа”, където са публикувани. Изпращали ги като лична покана до папата. Така в края на май 2002 г. България посреща Йоан Павел Втори. И надеждите, че България ще бъде оневинена за покушението, не остават напразни. Пред президента Георги Първанов той заявява, че никога не е вярвал, че страната ни е замесена в атентата срещу него.

И Пловдив посреща Светия отец. Част от организацията е поверена на Отец Димитър. Тогава млад свещеник, той дори не си е представял, че ще бъде част от литургия на папата и то в родината си.

Посещението на Йоан Павел Втори няма да забравят и младежите от католическата общност. Екип на NOVA се срещна с част от тях 17 години по-късно.

Още по темата гледайте във видеото.

Екипите на Новините на NOVA ще проследят всяка стъпка на папа Франциск на българска земя на 5 и 6 май – на живо от София, Раковски и Ватикана. За първи път българска медия ще бъде част от официалната делегация на Ватикана. Специален екип на телевизията пътува до Рим и обратно, за да покаже един различен поглед към тази историческа визита, а репортерът Методи Владимиров и операторът Димитър Василев ще проследят случващото се от първо лице. Най-интересните гости и публични личности ще коментират визитата в няколко извънредни предавания „Да видиш папата по NOVA“.

„Да видиш папата по NOVA“ с повече от 15 часа на живо и извънредни предавания в телевизионния ефир

ВСИЧКО ЗА ВИЗИТАТА НА ПАПАТА У НАС ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.